Υπόθεση Λιγνάδη: Προσωρινό «πάγωμα» στην ανάκριση – Η τέταρτη καταγγελία βιασμού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Προσωρινό «πάγωμα» στην εξέλιξη της ανάκρισης που διενεργείται για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει προκαλέσει η αίτηση εξαίρεσης, που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια.

Η ανακρίτρια, μέχρι να κριθεί το αίτημα εξαίρεσης, δεν μπορεί να προβεί σε άλλες ανακριτικές πράξεις, που θα αφορούν στους δύο βιασμούς για τους οποίους έχει προφυλακιστεί ο σκηνοθέτης. «Η υπόθεση αυτή είναι μια δικαστική δοκιμασία γιατί η κυρία ανακρίτρια με την δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνει, δεν μας έχει δώσει αντίγραφα της δικογραφίας. Δεν έχω δει ποτέ τόσες παραλείψεις. Επί 47 χρόνια δεν έχω κάνει ποτέ αίτηση εξαιρέσεως, ούτε αναφορά» δήλωσε χθες ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας.

Ταυτόχρονα, η εισαγγελία της Αθήνας εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης νέας δίωξης σε βάρος του σκηνοθέτη για το αδίκημα του βιασμού, καθώς ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική έρευνα που είχε ως αντικείμενο την τρίτη μήνυση για το συγκεκριμένο αδίκημα που κατατέθηκε σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου. Ο εισαγγελέας θα μελετήσει το φάκελο και θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν πρέπει να ασκηθεί και νέα δίωξη για το καταγγελόμενο αδίκημα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο μηνυτής φέρεται να ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ, ο οποίος είναι Έλληνας και την περίοδο του καταγγελλόμενου συμβάντος ήταν ενήλικος, ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο. Ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο και η γνωριμία τους φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος -πάντα κατά τον μηνυτή- τον προσέγγισε και έπιασαν συζήτηση. Στη συνέχεια, φέρεται να του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλει τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε.

Για την συγκεκριμένη μήνυση η προανάκριση διενεργήθηκε από την αστυνομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Δημήτρης Λιγνάδης έδωσε εξηγήσεις από τις φυλακές της Τρίπολης, που βρίσκεται, αρνούμενος τις κατηγορίες.

Καταγγελία για τέταρτο βιασμό

Στα χέρια της 19ης ανακρίτριας φέρεται να έχει φτάσει και κατάθεση – καταγγελία από έναν 24χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον σκηνοθέτη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Την καταγγελία ερευνά η 19η ανακρίτρια προκειμένου να καθορίσει εντός των επόμενων ημερών τις επόμενες κινήσεις της, ενώ αναμένεται η κατάθεση να σταλεί στην εισαγγελία της Αθήνας για την διεξαγωγή έρευνας.

Το προηγούμενο διάστημα πάντως, από το ανακριτικό γραφείο πέρασαν αρκετοί μάρτυρες για την υπόθεση, ενώ ήρθε και κατέθεσε από την Σουηδία ο δεύτερος μηνυτής του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος τον είχε καταγγείλει για βιασμό στο διαμέρισμά του. Το ανακριτικό κατώφλι πέρασαν τόσο ο Νίκος Σ., ο άνθρωπος από την μαρτυρία του οποίου αποκαλύφθηκε η υπόθεση Λιγνάδη, όσο και οι Ιωάννης Παναγόπουλος και Αγησίλαος Μικελάτος, που είχαν προταθεί ως μάρτυρες από τον σκηνοθέτη, αλλά το βράδυ της απολογίας του, εκείνοι με ανακοίνωσή τους ζήτησαν να μην τους εμπλέκουν στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την ουσία της υπόθεσης.

Πηγή