Κορονοϊός: Μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι δεν επιτρέπουν εφησυχασμό – Προβληματίζει η Αττική

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους. Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως είναι νωρίς ακόμα για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα του lockdown στην Αττική, ενώ παρακολουθούν στενά και την εξέλιξη της πανδημίας στις κόκκινες περιοχές.

Στο μάτι του «κορονοϊού» παραμένει σταθερά η Αττική, η οποία για μια ακόμα μέρα συγκέντρωσε περίπου τα μισά κρούσματα του φονικού ιού στο σύνολο της χώρας μας.

Συγκεκριμένα από τα 662 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 332 εντοπίστηκαν στην Αττική. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Αττική τέθηκε από την περασμένη Πέμπτη σε καθεστώς καθολικού lockdown.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο κέντρο, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να καταγράφει 89 μολύνσεις του φονικού ιού.

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και τις ΜΕΘ στη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Ειδικότερα, χθες στο Αττικό εισήχθησαν 43 ασθενείς με κορωνοϊό, οι περισσότεροι από ποτέ. Σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, είχαν εισαχθεί στο Θριάσιο 10 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στο νοσοκομείο προσέρχονται βαριά περιστατικά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν τη παράταση του lockdown στην Αττική και μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Εξάλλου και στην κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει πως αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα και η κατάσταση στα νοσοκομεία, δεν πρόκειται να αρθούν οι περιορισμοί.

Εκτός από την Αττική υψηλό ποσοστό μολύνσεων καταγράφεται και στην Αχαΐα, η οποία βρίσκεται επίσης σε καθολικό lockdown από το Σάββατο. Σταθερά ψηλά βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία προσωρινά «γλίτωσε» τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο τα κρούσματα στην περιοχή παραμένουν υψηλά.

Επίσης μεγάλη είναι η πίεση στις υπηρεσίες υγείας της Πάτρας καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με κοροναίό. περισσότερα από 80 άτομα νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.

Στο ΠΠΝΠ ετοιμάζονται μάλιστα, να ανοίξουν και τρίτη πτέρυγα για ασθενείς covid-19, στην Παθολογική, ενόψει και της σημερινής εφημερίας και με δεδομένο ότι λίγες κλίνες έχουν μείνει ελεύθερες στις κλινικές covid στις οποίες έχουν μετατραπεί η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική.

Εν τω μεταξύ ανοδικά κινούνται τα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία έφτασαν τα 530, σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 94 νέα, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Πηγή