Μεταλλάξεις κορονοϊού: Η επικίνδυνη από την Νότιο Αφρική, η «άγνωστη» βραζιλιάνικη και η βρετανική

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανησυχία για για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί ανά τον κόσμο

Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι υγειονομικές Αρχές λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί σε όλη την χώρα. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα από τις «επικίνδυνες» μεταλλάξεις αυτή που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει, είναι η βρετανική η οποία θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στέλέχους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Κυριακή (31/1) ο ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα, το Eθνικό Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, συνολικά στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 173 στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης και μόλις ένα της νοτιοαφρικανικής.

Το ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στην Θεσσαλονίκη, σήμανε συναγερμό λόγω της -με τα έως τώρα δεδομένα- υψηλής επικινδυνότητας του, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέανα, να σπεύδουντάχιστα στη Θεσσαλονίκη ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Η επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού βρέθηκε στέλεχος της εκκλησίας και συγκεκριμένα στην Μητρόπολη Νεαπόλεως, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της ιχνηλάτησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά». «Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της Μητρόπολης και των Ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε στη συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε πως θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει και άλλο στέλεχος, ενώ σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη εμφανίστηκε πρωτοεμφανίστηκε όπως μαρτυρά και η κοινή της ονομασία στη Νότια Αφρική, στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ έγινε γνωστή τον Δεκέμβριο από τον υπουργό Υγείας της Νοτίου Αφρικής. Στην επιστημονική γλώσσα είναι γνωστή και ως 501.V2 και θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους ακόμα πιο μεταδοτική και από την βρετανική.

Έρευνες μάλιστα αναφέρουν ότι είναι πιο ανθεκτική τόσο απέναντι στα εμβόλια όσο και απέναντι στις θεραπείες αντισωμάτων σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε δυο επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο biorxiv.

Φόβος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τις «επικίνδυνες» μεταλλάξεις τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα»

Αναφερόμενος στο στέλεχος από τη Νότια Αφρική ο καθηγητής ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα».

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Αναφορικά για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna o κ. Γώγος ανέφερε ότι καλύπτουν επαρκώς την βρετανική μετάλλαξη όμως για την νοτιοαφρικανική δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Αναλυτικά τα στοιχεία από Eθνικό ΔίκτυοΓονιδιωματικής Επιτήρησης:

Για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις
ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
  • 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Πηγή