Κορονοϊός: «Κοκκινίζει» η Αττική – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αύριο στην κυβέρνηση η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων – Κρίσιμα τα σημερινά στοιχεία με τα νέα κρούσματα που αναμένεται να παρουσιάσει ο ΕΟΔΥ

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία αναμένεται να εστιάσει τόσο το άνοιγμα των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) από τη Δευτέρα (1/2), όσο και στις περιοχές που τείνουν να γίνουν ξανά «κόκκινες», με πρώτη την Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο χθες, Τετάρτη, από τα 858 νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια τα 409 εντοπίστηκαν στην Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες που καταγράφεται περίπου δυο εβδομάδες από το άνοιγμα των δημοτικών, ενώ σημειώνεται ότι και το λιανεμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί με τον μέθοδο του «click away» και «click in shop».

Καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα αποφάσεις αναμένεται να παίξει ο βαθμός συγκέντρωσης των μεταλλάξεων στην Αττική αναμένεται που θα βαρύνει στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα ή μη των υπόλοιπων βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, στα νέα κρούσματα εντοπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις και η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο που πλέον εξετάζει όλα τα σενάρια. Κάποια από αυτά είναι να μη δοθεί «πράσινο φως» στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για πως θα συνεχίσουν οι δραστηριότητες που βρίσκονται σε λειτουργία εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει εντοπιστεί εκτός από την Αττική, στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα 32 θετικά δείγματα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί επισήμως μέχρι αυτή την ώρα, κατανέμονται ως εξής:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος αφορά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 για 235 δείγματα. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το πώς θα συνεχιστούν τα μέτρα των περιορισμών με βάση τα νέα δεδομένα που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, θα δοθεί αύριο Παρασκευή.

Την ίδια ώρα για «δύσκολη ημέρα» όσον αφορά την Αττική έκανε λόγο ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης το OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα», ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Αττική και κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας της είναι από τις περιοχές που προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση κρουσμάτων στην Αττική λέγοντας πως η κατάσταση πηγαίνει στο «κόκκινο».

Ο ίδιος ανέφερε στη συνέχεια ότι αν τα κρούσματα εμφανίσουν αύξηση και σήμερα και ο ρυθμός μεταδοτικότητας είναι επίσης αυξημένος τότε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αναστολή των δραστηριοτήτων και των αποφάσεων περί ανοίγματος της εκπαίδευσης.

Πηγή