Εμβολιασμός: Πώς θα κλείσετε ραντεβού, τι θα συμβεί αν το χάσετε – Αναλυτικός οδηγός

Εμβολιασμός: Προχωράει το σχέδιο «Ελευθερία» για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού στους Έλληνες πολίτες. Όλη η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού, τι θα συμβεί αν το χάσετε και πώς μπορείτε να αλλάξετε ημέρα, ώρα και εμβολιαστικό κέντρο. Πόσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου άρχισαν να γίνονται χορηγήσεις και της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν υγειονομικοί, πολιτικοί και άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας, που έχουν λάβει από τα τέλη Δεκεμβρίου την πρώτη δόση, ενώ παράλληλα προχωρά και ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται, με τους άνω των 85 να είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και μάλιστα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε σε αρκετά ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαδικασία του εμβολιασμού.

Από το πώς μπορεί να κλείσει ένας πολίτης το ραντεβού, τι θα γίνει αν το χάσει, πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει ημέρα και ώρα στο ραντεβού του μέχρι και το πώς μπορεί να επιλέξει άλλο εμβολιαστικό κέντρο αν αυτό τον εξυπηρετεί περισσότερο, απαντήθηκαν μια σειρά από ερωτήματα και δόθηκαν χρηστικές οδηγίες που αφορούν στον εμβολιασμό. Αναλυτικά:

  • Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει sms για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο sms ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού.
  • Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα. “Δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε σε φαρμακείο της γειτονιάς ή σε ΚΕΠ”, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
  • Αν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ. αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
  • Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι «Ναι». Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τι γίνεται αν χαθεί το ραντεβού

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν προσέλθει στο ραντεβού για τον εμβολιασμό, έχει τη δυνατότητα να κλείσει εκ νέου ραντεβού για να μπορέσει να λάβει το εμβόλιο. Με τη διαφορά, όμως, πως το νέο ραντεβού θα ακολουθήσει μετά από έναν μήνα. Όπως είπε ο κ. Αγαθοκλέους, αυτό συμβαίνει για να μειωθεί η πιθανότητα να χαθούν δόσεις εμβολίου. «Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 με 8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις. Στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολιτών που μπορεί να φτάσει και το 10% δεν προσέρχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξήγησε πως δημιουργήθηκε ο μηχανισμός «καμία δόση χαμένη», σύμφωνα με τον οποίο όταν υπάρχουν ακυρώσεις ραντεβού και περισσεύουν δόσεις εμβολίων, τότε αυτά χορηγούνται αυτόματα στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό. Κριτήριο για αυτή την επιλογή ήταν η αυξημένη ετοιμότητα των Σωμάτων και ο μηχανισμός που διαθέτουν έτσι ώστε να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.

Πόσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 24ωρο

Το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών κατά του κορονοϊου είναι σε εξέλιξη από τις 27 Δεκεμβρίου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο στόχος των 5.000 εμβολιασμών την ημέρα δείχνει να επιτυγχάνεται, αν φτάσουν όπως είναι προγραμματισμένο να συμβεί οι επιπλέον δόσεις του εμβολίου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν 5.915 εμβολιασμοί, σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά στη χώρα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, έχουν διεξαχθεί 84.803 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/vaccinationtracker αλλά και στην ιστοσελίδα data.gov.gr/datasets/mdg_emvolio, μπορεί κανείς να παρακολουθεί τα δεδομένα real time και να γνωρίζει την εξέλιξη του σχεδίου «Ελευθερία» που αφορά τους εμβολιασμούςστη χώρα.

Οι εμβολιασμοί μέχρι 18 Ιανουαρίου

emvoliasmoi-18.jpg

Οι εμβολιασμοί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στην Ελλάδαemvolio.gov.gr/vaccinationtracker

Οι εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα

Οι εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότηταemvolio.gov.gr/vaccinationtracker

Οι εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότηταemvolio.gov.gr/vaccinationtracker

Οι εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότηταemvolio.gov.gr/vaccinationtracker

Πηγή