ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: Ο νέος δείκτης που προστέθηκε στα δεδομένα του ΕΟΔΥ – Τι δείχνει και τι σημαίνει


Κρούσματα σήμερα: Ένα ακόμα γράφημα προστέθηκε στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Τι δείχνει και ποια η σημασία των αριθμών που ανακοινώνονται.

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν και το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού «χτύπησε» και την Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανέλαβε την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πέρα από τις ενημερώσεις, με τη μορφή συνεντεύξεων Τύπου, καθημερινά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού αναρτώνται και οι εκθέσεις που αφορούν τα δεδομένα για την Covid-19.

Αρχικά τα πράγματα ήταν αρκετά απλοποιημένα, με απλή αναφορά αριθμών για τα νέα κρούσματα, τους ανθρώπους που έχουν διασωληνωθεί αλλά και τους θανάτους στη χώρα. Προοδευτικά, στην καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ προστέθηκαν γραφήματα τα οποία αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ανακοινώνονται καθημερινά ηλικιακά δεδομένα των ασθενών στις ΜΕΘ και όσων χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, γραφήματα για την αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων αλλά και η γεωγραφική κατανομή των περιπτώσεων κορονοϊού στην Ελλάδα.

Από την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, στην έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό προστέθηκε ένα ακόμα γράφημα. Αυτό αφορά τη θετικότητα ανά εβδομάδα, όπως παρουσιάστηκε. Τα πρώτα δεδομένα, λοιπόν, δείχνουν το ποσοστό των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί, με βάση τα τεστ που έγιναν, στο διάστημα 28 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου. Η θετικότητα για αυτή την εβδομάδα ήταν 2,95%, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό σημάδι, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι όταν ξεπερνά το 4% ο συγκεκριμένος δείκτης τότε υπάρχει συναγερμός για μεγάλη διασπορά και έξαρση της νόσου.

Ο δείκτης θετικότητας

Την εβδομάδα 28 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου (Iso Week 53) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.95% σε σύνολο 68.931 RT-PCR και 80.159 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Πηγή