Μάθετε τα πάντα για τις πλαστικές κάρτες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Χρήσιμες πληροφορίες για τις Πλαστικές κάρτες. Είδη πλαστικών καρτών, τεχνολογίες εκτύπωσης και χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Οι πλαστικές κάρτες έχουν πλέον μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας. Τις χρησιμοποιούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στις καθημερινές μας οικονομικές συναλλαγές, ακόμα και ανέπαφα, καθώς είναι ιδιαίτερα εύχρηστες και ασφαλείς, ως εισιτήρια διαρκείας, κάρτες μέλους, δωροκάρτες, κάρτες ελέγχου πρόσβασης, υπηρεσιακές ταυτότητες, κάρτες υγείας, κάρτες επιβράβευσης και με πολλές ακόμα χρήσεις.

Στις πλαστικές κάρτες, αναλόγως με τη χρήση για την οποία προορίζονται, μπορούν να υπάρχουν μοναδικά προσωπικά στοιχεία είτε με απευθείας εκτύπωση μεταβλητών στοιχείων, όπως Ονοματεπώνυμο, Ημερομηνία Λήξης, Barcode κ.ά., μέσω της κωδικοποίησης της μαγνητικής ταινίας, του επαγωγικού chip ή του chip επαφής.

Η εκτύπωση των πλαστικών καρτών γίνεται με διάφορες μεθόδους και τεχνοτροπίες, όπως είναι η Ψηφιακή εκτύπωση, η εκτύπωση Offset, και η Μεταξοτυπία. Η μέθοδος εκτύπωσης, το ιδανικό υλικό, καθώς και το κατάλληλο πάχος που επιλέγεται κάθε φορά, εξαρτώνται από τη χρήση της κάρτας, τον συνολικό αριθμό των τεμαχίων, τα χρώματα και τις τεχνοτροπίες εκτύπωσης. Οι σύγχρονοι εκτυπωτές πλαστικών καρτών υποστηρίζουν πολλές επιλογές φινιρισμάτων, καθώς και ειδικές επεξεργασίες και τεχνοτροπίες εκτύπωσης, που εξασφαλίζουν κορυφαία ποιότητα εκτύπωσης, μεγάλη αντοχή και εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα, ζωντανά χρώματα:

·         Τοπικό UV (Spot UV). Βερνίκι με γυαλιστερή εμφάνιση. Εφαρμόζεται τοπικά (Spot) σε επιλεγμένα σημεία και σε συνδυασμό με την υπόλοιπη -συχνά Ματ- περιοχή, δημιουργεί μοναδική αντίθεση.

·         Θερμοτυπία. Γνωστή ως, Χρυσοτυπία ή και Ασημοτυπία. Εφαρμογή θερμοτυπίας σε χρώματα, Χρυσό, Ασημί, Λευκό, Μαύρο κ.λπ.

·         Κεραμική επίστρωση (Ceramic finish) για μεγάλη αντοχή χωρίς αλλοιώσεις με την πάροδο του χρόνου)

·         Ανάγλυφη Εκτύπωση (Embossing) 

·         Τοποθέτηση Ταινίας Υπογραφής (Signature Panel)

·         Τοποθέτηση "Ξυστού" (Scratch Panel)

·         Τοποθέτηση Ολογράμματος

·         Σχήματα και εικόνες με 3D εφέ με τη χρήση ειδκών μελανοταινιών (υποστηρίζονται από συγκεκριμένους εκτυπωτές πλαστικών καρτών, π.χ. Zebra ZC350). 

Όλες τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσδίδουν επιπλέον αξία στις πλαστικές κάρτες κάθε είδους.

Είδη Πλαστικών Καρτών:

Κάρτες με chip

Πρόκειται για πλαστικές κάρτες με ενσωματωμένο τσιπ μνήμης. Οι δυνατότητες εφαρμογής των καρτών με chip είναι ευέλικτες. Αυτές περιλαμβάνουν κάρτες πελατών, πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες, κάρτες ασφάλισης υγείας, κάρτες υγείας, καταγραφή χρόνου και έλεγχο πρόσβασης.

Βασικά διακρίνονται μεταξύ δύο τύπων καρτών τσιπ ανάλογα με την εφαρμογή: κάρτες με τσιπ μνήμης και έξυπνες κάρτες. Οι κάρτες με τσιπ μνήμης περιλαμβάνουν κάρτες πελατών και loyalty cards. Οι κύριες εφαρμογές των έξυπνων καρτών είναι έγγραφα ταυτότητας υψηλής ασφάλειας, χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες, ταυτότητες ή διαβατήρια.

Κάρτες Φιλικές προς το περιβάλλον

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φιλικών προς το περιβάλλον καρτών. Οι πιο δημοφιλείς τύποι είναι οι κάρτες από χαρτόνι, ξύλο ή γρασίδι, κάρτες από ανανεώσιμα υλικά, ανακυκλωμένα ή βιοδιασπώμενα BIO PVC ή PET-G.

Η παραγωγή καυτών των καρτών έχει ένα πολύ μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα εκτυπωτή. Ανάλογα με τις απαιτήσεις και την επιλογή των υλικών, μπορούν να εφαρμοστούν ορισμένα φινιρίσματα. Διατίθενται λαμπερά spot βερνίκια, hot foils, βερνίκια με υφή και άλλες επιλογές εξατομίκευσης.

Κάρτες Μαγνητικής Λωρίδας

Οι μαγνητικές κάρτες είναι γενικά κατάλληλες για την κωδικοποίηση απλών δεδομένων. Η μαγνητική λωρίδα στη μαγνητική κάρτα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ή την ανάγνωση δεδομένων ηλεκτρονικά. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση ή την εξουσιοδότηση ατόμων. Τυπικοί τομείς εφαρμογής: Κάρτες ταυτότητας, ωρομέτρηση, έλεγχος πρόσβασης, κάρτες πελατών, κάρτες δώρων.

Κάρτες Γραμμωτών Κωδικών

Ιδανικές για κάρτες πελατών και κάρτες δώρων, καθώς λειτουργούν χωρίς μέσα αποθήκευσης, όπως contact chips ή magnetic stripes. Οι γραμμωτοί κώδικες περιέχουν πληροφορίες, όπως αριθμούς πελατών και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται για την εξατομίκευση της κάρτας.

Ο γραμμωτός κώδικας εκτυπώνεται στην πλαστική κάρτα και χρησιμοποιείται ως αναγνώριση. Οι πληροφορίες και οι ακολουθίες αριθμών, όπως ο αριθμός πελάτη στις κάρτες πελατών ή οι αριθμοί αντικειμένων, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα πελατών μπορούν να κρυπτογραφηθούν ανώνυμα με τους κωδικούς δίχως να επηρεάζουν τον σχεδιασμό της κάρτας πελάτη ή της κάρτας κουπονιού.

Υβριδικές Κάρτες

Οι υβριδικές κάρτες συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες τσιπ και καθιστούν δυνατή την ευέλικτη και ευρεία γκάμα εφαρμογών καρτών. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για μια υβριδική κάρτα είναι μια τραπεζική κάρτα. Οι πληροφορίες λογαριασμού αποθηκεύονται στη μαγνητική λωρίδα και το τσιπ επαφής χρησιμεύει ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Ιδιαίτερα οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν υβριδικές κάρτες για έλεγχο πρόσβασης σε διαφορετικές τοποθεσίες και κτίρια προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση σε διάφορες τοποθεσίες. Οι ποικίλες χρήσεις μαγνητικών λωρίδων και τεχνολογιών κάρτας τσιπ στην κάρτα παρέχουν μεγάλη ευελιξία - π.χ. Η μία τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο πρόσβασης και καταγραφή χρόνου, η άλλη για πληρωμή στην καφετέρια ή στο μηχάνημα ποτών.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας πλαστικών καρτών

Η τεχνολογία των πλαστικών καρτών έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας και αρκετοί εκτυπωτές είναι σε θέση να προσφέρουν κάρτες με υψηλό επίπεδο ασφαλείας, θωρακίζοντάς τες από κάθε προσπάθεια πλαστογράφησης και καθιστώντας τες πρακτικά άχρηστες σε περίπτωση κλοπής. Τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορείτε να προσθέσετε στις κάρτες σας, ανάλογα με τον εκτυπωτή που θα επιλέξετε, είναι τα εξής:

·         Ανάγλυφη Εκτύπωση με Laser

·         Υδατογράφημα - Προσαρμοσμένο Υδατογράφημα

·         Ολογραφική πλαστικοποίηση

·         UV εκτύπωση

·         Υπεριώδες Μελάνι και Υπεριώδεις Ίνες

·         Υπέρυθρο Μελάνι (IR)

·         Θερμοχρωμικό Μελάνι

·         Ολογραφικά Διαφανή ή Μεταλλικά Φύλλα

·         Κυματοειδείς Σύμπλεκτες Γραμμές

·         Μικροεκτύπωση

·         Ιριδίζουσα Εκτύπωση

Στις μέρες μας, κάθε επιχείρηση μπορεί να εκτυπώσει τις δικές της πλαστικές κάρτες με έναν σύγχρονο εκτυπωτή πλαστικών καρτών, σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρόγραμμα σχεδίασης/παραγωγής καρτών. Πρόκειται για μια έξυπνη επένδυση που αναβαθμίζει συνολικά την εικόνα και την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης. Οι πλαστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση πολλών διαφορετικών στόχων σε επίπεδο μάρκετινγκ που οδηγούν στο άνοιγμα νέων καναλιών πώλησης.