ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: O Νοέμβριος ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας – Τι δείχνουν τα στατιστικά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κορονοϊός: Ο πιο φονικός μήνας ο Νοέμβριος. Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία.

Μία πολύ δύσκολη εικόνα διαμορφώνεται στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας με καθημερινά κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα και την κατάσταση στο σύστημα υγείας να είναι οριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 443 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (αύξηση κατά 43 μέσα σε ένα 24ωρο) οι δύο στους τρεις είναι άνδρες, καθώς το ποσοστό είναι στο 67.7%. Από τους 204 διασωληνωμένους, οι 154 είναι άνω των 65 ετών, οι 143 στις ηλικίες 40-64, ενώ 7 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών είναι επίσης διασωληνωμένοι.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό κατέγραψε χθες το δεύτερο υψηλότερο νούμερο. Μετά τους 71 νεκρούς σε μία ημέρα, στις 15 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλους 63 χθες, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 1.228.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νοέμβριος ως χθες έχει καταγράψει 602 θανάτους, την ώρα που από την αρχή της πανδημίας ως τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί 626.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι διασωληνωμένοι 143 άνδρες και 60 γυναίκες ηλικίας 40-64 χρόνων καθώς και άλλοι 154 άνδρες και 76 γυναίκες της ακόμη πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων 65 χρόνων και άνω. Όσον αφορά τις γυναίκες, μία προέρχεται από τις ηλικίες 18-39, 60 από 40-64 και 76 από 65 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της κατάστασης στις ΜΕΘ είναι επίσης το σχόλιο του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι «δύσκολη, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όριά του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χθες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το «στρατηγείο» τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορονοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Χθες ο ΕΟΔΥ πέρα από τους 63 νέους θανάτους και τους 443 διασωληνωμένους, ανακοίνωσε και 2.422 κρούσματα, με την Θεσσαλονίκη να ξεπερνά και πάλι την Αττική με 595 κρούσματα, έναντι 513 στο Λεκανοπέδειο. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαν και η Λάρισα (159) με τις Σέρρες (103).