Σεισμογράφος αποδεικνύει ότι η κίνηση είναι αυξημένη παρά το lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


"Παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη μετακίνηση λόγω του lockdown το σεισμόμετρο καταγράφει αυξημένη κίνηση στους δρόμους" ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας παρέθεσε και τα γραφήματα από τις μετρήσεις του σεισμόμετρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που φανερώνουν πως οι πολίτες συνεχίζουν να μετακινούνται πολύ, παρά την καραντίνα.

Αυξημένη η κίνηση μετά τις πρώτες πρωινές ώρες
Όπως έκανε γνωστό, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου την Πέμπτη το πρωί συνέκρινε δύο σεισμογραφήματα από το Θησείο (ATH) και την Πεντέλη (PTL) τα οποία ξεκινούν την καταγραφή τους όπως φαίνεται αριστερά ώρα 12:00 Γκρήνουιτς δηλαδή 02:00 ώρα Ελλάδος.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τη σύγκριση η κίνηση ξεκινά μετά τις πρώτες πρωινές ώρες. "Η διαφορά στα δύο σεισμογραφήματα είναι φανερή. Στις πρώτες πρωινές ώρες έχουμε καταγραφή ησυχίας γιατί δεν υπάρχει κίνηση. Με το πέρας της ώρας φαίνεται η αύξηση της κίνησης", υπογράμμισε ο κ. Χουλιάρας.

Πως δουλεύει ο σεισμογράφος
"Όταν σταματά η κυκλοφορία ο σεισμογράφος δεν καταγράφει κανέναν θόρυβο. Τότε μπορούμε να δούμε σεισμούς της τάξεως των 1,5 και 2 Ρίχτερ που κανονικά δεν βλέπουμε γιατί είναι βυθισμένοι μέσα στο θόρυβο. Όταν το έδαφος είναι ήσυχο τότε μπορείς να διακρίνεις την παραμικρή εδαφική κίνηση", γνωστοποίησε ο κ. Χουλιάρας.

"Το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε όταν έχουμε διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος ή όταν έχουμε εκρήξεις από βόμβες μολότοφ. Όλες αυτές οι κινήσεις καταγράφονται στον σεισμογράφο", κατέληξε.


πηγή:thetoc.gr