Δημόσιο: Πώς θα λειτουργούν οι υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του lockdown

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ποιος θα είναι ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε την εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά την περίοδο του lockdown.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται λεπτομερώς ο τρόπος που θα λειτουργεί το σύνολο του δημοσίου τομέα, πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς και πώς δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης περιγράφεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη διαχείριση κρούσματος στους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Τι θα ισχύει στο δημόσιο

– Κάθε δημόσια Υπηρεσία θα λειτουργεί με το απαραίτητο προσωπικό. Ευνοούμε στο μέγιστο βαθμό την τηλεργασία, όπου είναι εφικτό.

– Όσοι εργάζονται θα πρέπει υποχρεωτικά να κάθονται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην εργασία.

– Οι τρεις υποχρεωτικές βάρδιες (7:00-15:00, 8:00-16:00 και 9:00-17:00) εξακολουθούν να υφίστανται. Όμως στο εξής θα μπορούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν και σε άλλες βάρδιες, ώστε να επιτυγχάνεται κι αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παιδιά γυμνασίου, θα μπορούν εναλλακτικά:
Α. Να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας
Β. Να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως
Γ. Να έχουν διαφορετικό ωράριο που να τους εξυπηρετεί
Δ. Να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού.

– Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα πάρουν ειδική άδεια. Εξάλλου δημόσιοι υπάλληλοι που είναι γονείς ευάλωτων παιδιών, θα τύχουν διευκολύνσεων.

Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, η προσέλευση στις δημόσιες Υπηρεσίες θα γίνεται μόνο για επείγουσες υποθέσεις, υποχρεώσεις και ανάγκες και μόνο με ραντεβού. Όλες οι άλλες συναλλαγές θα γίνονται ψηφιακά ή -αν είναι δυνατόν- τηλεφωνικά.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς διακρίσεις. Τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων. Η εξυπηρέτηση της κοινωνίας κι η ενίσχυση της οικονομίας» είπε ο υπουργός Εσωτερικών κι έκλεισε λέγοντας: «Να αποδείξουμε και πάλι ότι το Δημόσιο είναι ισχυρός πυλώνας κοινωνικής συνοχής και στήριξης της κοινωνίας».