Lockdown: Πότε θα ανακοινωθεί και ποια μέτρα εξετάζονται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Lockdown: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη δείχνει πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ναι μεν λιγότερο φονικό -προς το παρόν- από το πρώτο, σαρώνει ωστόσο τις χώρες οδηγώντας τες σε νέα lockdown.

Για την Ελλάδα την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 1.547 κρούσματα, σπάζοντας κατά πολύ κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Από αυτά, τα 419 στην Αττική, τα 384 στη Θεσσαλονίκη και τα 158 στις Σέρρες. Αντίστοιχα και εκεί εστιάζεται η προσοχή της Πολιτείας, ρεκόρ σημειώθηκε και στον αριθμό των νοσηλευομένων αφού αυτοί ανήλθαν σε 989, με τους διασωληνομένους να φτάνουν τους 119.

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr σημείωσε πως το κενό μέχρι να βρεθεί στα όριά του το ΕΣΥ καλύπτεται γρήγορα και τόνισε πως είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν σημάνει συναγερμό για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς παρά τον διπλασιασμό των ΜΕΘ στην χώρα μέσα σε λίγους μήνες, οι ανάγκες, κυρίως στην Αττική, προκαλούν προβληματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για αντίδραση από πλευράς της Πολιτείας εξετάζονται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω διάδοσης του ιού, με το lockdown σε πολλές περιοχές να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ποια άλλα μέτρα έχουν πέσει στο «τραπέζι» των ειδικών

  • Ακόμα, στο τραπέζι των ειδικών έχει πέσει η πρόταση ενίσχυσης του μέτρου της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, είτε από τις 21:00, είτε από τις 22:00.
  • Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορονοϊός έκανε πάρτι με Θεσσαλονικείς.
  • Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
  • Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
  • Συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα. Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Lockdown: Πότε και για πόσο

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουν επισημαίνει αρκετοί λοιμωξιολόγοι, η Πολιτεία έχει θέσει ένα όριο στα 2.000 ημερήσια κρούσματα το οποίο εάν ξεπεραστεί θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε δραστικά μέτρα. Τούτων δοθέντων, στο κάδρο μπαίνουν δύο ημερομηνίες. Η 9η και η 15η Νοεμβρίου.

Κλείνοντας δύο εβδομάδες από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων τα οποία είχε ανακοινώσει με μήνυμά του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πολιτεία θα αποφασίσει είτε για την παράτασή τους είτε για την αυστηροποίησή τους.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι είτε μέτρα που θα θυμίζουν lockdown αφού δεν αποκλείεται η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η απαγόρευση εξόδου από νομούς, είτε καθολικό lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Αττική.

Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πως μέρα με την μέρα αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες αφού όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο Newsbomb.gr «Όσο χειμωνιάζει οι δραστηριότητες των πολιτών θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους με το υπάρχον επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα θα είναι άκρως επικίνδυνο. Καλό θα ήταν να πάμε στα Χριστούγεννα με πολύ λιγότερα κρούσματα. Πάντως η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις μόνο βάσει των προτάσεων των επιστημόνων».

Πληροφορίες λοιπόν θέλουν την εφαρμογή lockdown για τις 09 ή 15 Νοεμβρίου με την διάρκειά του να τοποθετείται στις τρεις εβδομάδες.

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν» από σήμερα

Στο «κόκκινο» από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Από τις 6 το πρωί, της Δευτέρας περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map