Ποιο αυτοκίνητο προτιμούν οι κλέφτες στην Ελλάδα

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν μάστιγα για την Ελλάδα. Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, με τα πρώτα στοιχεία για το 2020 να αποδεικνύουν έξαρση του φαινομένου. Όμως οι επιτήδειοι δεν κλέβουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά στοχεύουν συγκεκριμένα μοντέλα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κλέφτες συνηθίζουν να χτυπούν τους ιδιοκτήτες με χρονολογία κατασκευής μεταξύ του 1998 και του 2014. Οι λόγοι είναι απλοί. Ο πρώτος είναι ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα μπορούν να κλαπούν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, καθώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν μία πλατφόρμα για να τα σηκώσουν και να τα αρπάξουν αντί να τα διαρρήξουν.

Το μοντέλο αυτοκινήτου που κλέβουν πιο πολύ στην Ελλάδα είναι το Smart!

Τα Smart μπορούν να κλαπούν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, καθώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν μία πλατφόρμα για να τα σηκώσουν και να τα αρπάξουν αντί να τα διαρρήξουν.

Έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα τα οποία υποδέχονται τα κλεμμένα αυτοκίνητα, τα «λύνουν» και πουλάνε τα ανταλλακτικά τους σε ελεύθερα συνεργεία.
Η έκφραση του «μάστορα» των συγκεκριμένων συνεργείων, που συνήθως ακούνε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων προς επισκευή είναι: «…θα ψάξω να σου βρω ένα καλό, ελαφρώς μεταχειρισμένο ανταλλακτικό για να μην βάλεις το καινούργιο, το ακριβό».