Κορονοϊός: Γι’ αυτό βγαίνουν διαφορετικά τα αποτελέσματα των τεστ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η αναστάτωση που προκλήθηκε με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιαιτερότητας του εργαστηριακού ελέγχου.

Η ευαισθησία των τεστ, η χρονική στιγμή που αυτά θα γίνουν, οι διαφορετικές μέθοδοι ελέγχου, ακόμα και ο τρόπος δειγματοληψίας και η εμπειρία των ατόμων που θα τα εκτελέσουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματά τους, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εργαστηριακή ανίχνευση του κορονοϊού.

Το περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6», καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα του εργαστηριακού ελέγχου και αναδεικνύει την ανάγκη για ποιοτικό έλεγχο στα εργαστήρια μικροβιολογίας της χώρας, που πραγματοποιούν μοριακούς ελέγχους.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα αρχικά θετικό τεστ μπορεί να μην επιβεβαιωθεί σε επαναληπτικό έλεγχο κι αυτό σημαίνει ότι για τη σωστή παρακολούθηση της πανδημίας είναι αναγκαία η εφαρμογή αξιόπιστων και ευαίσθητων εργαστηριακών μεθόδων, η τεχνογνωσία κάθε εργαστηρίου στη διερεύνηση ιογενών λοιμώξεων αλλά και η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό».

Η περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου

Εν τω μεταξύ, κανονικά αναμένεται να ακολουθήσει το πρόγραμμά του το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» μετά τη λήξη του συναγερμού και τα αρνητικά τεστ κορονοϊού στα 12 μέλη του πληρώματος τα οποία είχαν βγει αρχικά θετικά.

Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσει για την Κέρκυρα.

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει κρουαζιέρες και στην Ελλάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε «δέσει» άλλες δύο φορές στον Πειραιά.

Η ανακοίνωση των 12 θετικών αποτελεσμάτων επί συνόλου 150 δειγμάτων που ελήφθησαν και ελέγχθηκαν, κινητοποίησε την εταιρεία Tui cruises και τις ελληνικές αρχές. Ο έλεγχος επαναλήφθηκε, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, εν πλω, καθώς το πλοίο διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου. Ο μοριακός έλεγχος των 12 μελών του πληρώματος διήρκεσε περίπου ένα 24ωρο, καθώς το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή μπορούσε να δίδει αποτελεσμα ανά μια ώρα.

Η αναταραχή που προκλήθηκε, από την μία έδωσε ένα θετικό τέλος στην συγκεκριμένη περιπέτεια, από την άλλη, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας των εργαστηριακών ελέγχων. Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το πεδίο των εργαστηρίων εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα εργαστήρια πρέπει να λαμβάνουν μέσα απο συγκεκριμένη διαδικασία και από φορείς ανεξάρτητους διαπίστευση.

Πηγή