ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ποιες περιοχές της Αττικής είναι σε «κόκκινο» συναγερμό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν τρεις περιοχές της Αθήνας. Οι φωνές των επιστημόνων υγείας, για όσους πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους, παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς όπως φαίνεται μαζί με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις τους οι Αθηναίοι φέρνουν στην πόλη και τον ιό. Η προσοχή των αρχών επικεντρώνεται στους ασυμπτωματικούς νέους, οι οποίοι γυρνούν από τα νησιά έχοντας νοσήσει μεταφέροντας τη νόσο σε γονείς, ηλικιωμένους αλλά και άλλους συνομηλίκους τους.

Πρόκειται για τις Γλυφάδα, Βούλα και Κηφισιά. Η πλειονότητα των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στους συγκεκριμένους Δήμους μόλις είχαν επιστρέψει από ΜύκονοΧαλκιδική και Πάρο. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους και στρέφουν το βλέμμα τους προς τις τρεις αυτές περιοχές περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες μέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Lockdown σημαίνει κανείς δεν μπαίνει κανείς δεν βγαίνει. Άρα, απέχουμε πάρα πολύ από κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση στις μητροπολιτικές περιοχές τα πρωτόκολλα μας και ο σχεδιασμός μας, προφανώς και δεν αφορούν ζητήματα που είναι τόσο υπερτοπικής σημασίας. Μια προοπτική lockdown θα αφορά όλη την Αττική.

Δεν υπάρχει όμως καμία τέτοια ένδειξη, δεν υπάρχει κανένα στατιστικό στοιχείο που να δείχνει είτε σε προβολή, είτε σε οποιονδήποτε αλγόριθμο ότι μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα. Στις μητροπολιτικές περιοχές λειτουργούν και άλλα κριτήρια διότι έχουμε μετακινήσεις του πληθυσμού και ειδικά σε περιοχές οι οποίες έχουνε μεγάλο αριθμό πληθυσμών».

Αξίζει να σημειωθεί πως, τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Μύκονο ή από τη διαδικασία ιχνηλάτησης συσχετίστηκαν με ταξίδι στο νησί, ξεπέρασε τα 30. Μάλιστα, μόνο την Τρίτη 18 Αυγούστου το νησί των «ανέμων» μέτρησε 15 νοσούντες ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά υπάρχουν 70 περιπτώσεις ασθενών. Τονίζεται πως, από την  1η Αυγούστου μέχρι σήμερα, σε Αττική και άλλες περιοχές έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 100 κρούσματα, τα οποία είχαν πραγματοποιήσει ταξίδι το νησί των Κυκλάδων. Την ίδια ώρα, πάνω από 120 κρούσματα συσχετίζονται με Πάρο και Αντίπαρο.

br