Έκθεση «φωτιά» για το Μάτι: Τους άφησαν να καούν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σοβαρά λάθη και καθυστερήσεις της Πυροσβεστικής στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι διαπιστώνει ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην έκθεσή του προς τον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων.

Αποκαλύπτεται ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση από το πυροφυλάκιο που υπάρχει στην περιοχή. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπήρχε πυροφύλακας εκείνη την ημέρα ή αν υπήρχε, απουσίαζε ή για άγνωστο λόγο δεν ενημέρωσε.

Διαπιστώνεται επίσης εγκληματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 59 οχήματα της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν στο Μάτι, τα 33 ήταν πυροσβεστικά υδροφόρα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν βοηθητικά οχήματα.

Επιπλέον, τα πρώτα πτητικά μέσα έφτασαν σχεδόν μια ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, με τους ανέμους να μην επιτρέπουν να προσθαλασσωθούν και αντλήσουν νερό από τη θάλασσα.

Τραγική ήταν και η συγκυρία της φωτιάς της Κινέττας, καθώς τρία από πέντε περιπολικά της Πυροσβεστικής που πήγαν εκεί, ήταν πλησίον του σημείου έναρξης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Τέλος, στην έκθεση του εμπειρογνώμονα εξακριβώνεται εμπρησμός από αμέλεια και προσδιορίζεται με ακρίβεια το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν οι φλόγες.

Από ανθρώπινη αμέλεια ξεκίνησε η πυρκαγιά

«Η αιτία της πυρκαγιάς πιστεύω ότι το πιθανότερο οφείλεται σε ορισμένη αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» αποφαίνεται στη έκθεσή του ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα».

Και προσθέτει: «Δράστης, όπως αναφέρεται στην από 18-06-2020 και αρ. πρωτ. 174 αναφορά του 6ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών προς τον Εισαγγελέα, είναι ο Κωνσταντίνος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ του Ανδρέα, κάτοικος Νταού Πεντέλης… ο οποίος προέβη στην προαναφερόμενη εγκληματική ενέργεια σε προηγούμενο πλην όμως πρόσφατο της πυρκαγιάς χρόνο, περίπου 4 – 5 ώρες πριν, μάλιστα μια ημέρα με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς πολύ υψηλό Κατηγορία 4»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «το πιθανότερο (είναι ότι) δεν έσβησε πλήρως και αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, τα υπολείμματα της καύσης και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες… , ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (θαμνώδη βλάστηση και κυρίως μεγάλο όγκο ακαθάριστων ξερών χόρτων, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων) και με το τρόπο αυτό αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή».

Στην έκθεση, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του δικηγόρου οικογενειών θυμάτων και σύντομα θα βρει τη θέση της στην ογκώδη δικογραφία, επισημαίνεται πως «το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς εντοπίστηκε σε υψόμετρο 307,10 μ και σε (ανοιχτή) απερίφραχτη έκταση με χαμηλή κυρίως βλάστηση, που περικλείεται δυτικά από την οδό Ανδρούτσου, νότια από την οδό Κολοκοτρώνη, ανατολικά από την οδό Ιουστινιανού και βόρεια εφάπτεται με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού Όρους, εκτάσεως περίπου 50 στρεμμάτων και πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε από την οδό Ανδρούτσου (χωματόδρομος) έναντι του αρ. 10 … και σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από τη συμβολή αυτής με την οδό Πλαστήρα στον οικισμό του Νταού Πεντέλης». Οι συντεταγμένες του σημείου έναρξης είναι, σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (ΕΓΣΑ 87): Χ= 494806,858 και Ψ= 4209969,075.

Πηγή