Ρόδος: Το παρασκήνιο για την απευθείας πτήση από τη Σουηδία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αναταραχή επικράτησε στο νησί της Ρόδου, μετά την πτήση τσάρτερ που έφτασε από την «απαγορευμένη» για απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, Σουηδία.

Η πτήση 463 της TUIfly Nordic ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης και όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου, το σύνολο των επιβατών ελέγχθηκε, με δεδομένο ότι προερχόταν χώρα που θεωρητικά το επιδημιολογικό της προφίλ δεν επέτρεπε πτήσεις «για μη ουσιώδεις λόγους».

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για πτήση με ειδική άδεια, καθώς μεταφέρει δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού, προκειμένου να δουν δια ζώσης τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι επιβάτες που κατέβηκαν από το αεροπλάνο ήταν τουρίστες και όχι δημοσιογράφοι, όπως δήλωσαν στην κάμερα του MEGA που βρέθηκε στο αεροδρόμιο και ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές.

Σύμφωνα με τους ταξιδιώτες, οι πτήσεις από τη Σουηδία επιτρέπονται κανονικά, με αρκετούς από αυτούς να έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους καιρό πριν, ενώ όπως δήλωσαν δεν έχουν ενημερωθεί και για την 24ωρη καραντίνα που πρέπει να τηρήσουν στο ξενοδοχείο τους.

Δείτε βίντεο:

Τι απαντά ο Θεοχάρης

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε για το συγκεκριμένο συμβάν ότι θα μετέβαινε αεροσκάφος, το οποίο θα έφτανε στη χώρα μας με ειδική άδεια, καθώς επρόκειτο για πτήση μάρκετινγκ, στο πλαίσιο διαφήμισης και προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Θεοχάρης είπε καταρχάς σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο ότι «δεν απαγορεύεται σε κανέναν τουρίστα να έρθει από τη Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό που απαγορεύεται προσωρινά, είναι οι απευθείας πτήσεις».

Για τις πτήσεις που λαμβάνουν ειδική άδεια, ξεκαθάρισε ότι «όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες με ειδικές πτήσεις, δίνονται και οι ανάλογες ειδικές άδειες από την κυβέρνηση. Σ’ αυτή την πτήση υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι και ήμασταν σε επικοινωνία και με τη σουηδική πρεσβεία για την πραγματοποίηση του ταξιδιού». Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πτήση μάρκετινγκ αν δεν πληρωθούν οι θέσεις στο αεροπλάνο, προσθέτοντας ότι «η πτήση είχε ειδική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσουν να έρθουν δημοσιογράφοι και στελέχη που θα προωθήσουν τη χώρα».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Το παρασκήνιο

Η άδεια που δόθηκε στη συγκεκριμένη πτήση της TUI προκάλεσε αντιδράσεις από ανταγωνιστές tour operators. Σημειώνεται ότι ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της ανταγωνίστριας της Tui Apollo προς τα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η TUI παρακάλεσε να γίνει η πτήση διότι δεν ήταν σε θέση να την ακυρώσει τελευταία στιγμή. Έλληνες αξιωματούχοι φέρονται, σύμφωνα με πηγές του σουηδικού υπουργείου των Εξωτερικών που επικαλείται η εφημερίδα, να έχουν διαβεβαιώσει ότι η χώρα «θα άνοιγε τις πόρτες της την 1η Ιουλίου». Οι επιβάτες του αεροσκάφους, δημοσιογράφοι και πελάτες της TUI, κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ρόδου που ανήκει στην αλυσίδα.

Πάντως, ήταν το δεύτερο σουηδικό αεροσκάφος που επιτράπηκε να προσγειωθεί στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την Τρίτη 1η Ιουλίου, η πτήση SAS SK 1833 με προορισμό από την Αρλάντα (Στοκχόλμη) έφτασε με 5ωρη καθυστέρηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή δεν ήταν δυνατόν να ακυρωθεί. Οι επιβάτες ελέγχθηκαν όλοι αν και δεν είχαν κωδικό. Ανάμεσά τους ήταν και 180 Έλληνες.

Πηγή