Αγίου Πνεύματος 2020: Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται, τι πρέπει να προσέξετε-Για ποιους είναι αργία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αγίου Πνεύματος 2020: Είναι μία από τις εορτές που ο περισσότερος κόσμος θυμάται λόγω του τριημέρου που του προσφέρει για μία πρώτη καλοκαιρινή εκδρομή, ωστόσο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος 2020 πέφτει φέτος τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά εάν το επιθυμούν. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρώσουν με προσαύξηση μισθού κατά 75% την εργασία για εκείνη την ημέρα.

Για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν οδικώς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπενθυμίζεται ότι από τις 18 Μαΐου – όπως προέβλεπε η τρίτη φάση άρσης μέτρων των περιοριστικών μέτρων – είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις εκτός νομού μόνιμης κατοικίας.

Όσοι πάλι προγραμματίζουν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στις 31 Μαΐου θα επανεξεταστεί το πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Στα ΚΤΕΛ, σήμερα, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ επιτρέπεται η πλήρωση του 50% των θέσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα εισιτήρια που εκδίδονται για κάθε δρομολόγιο είναι πολύ λιγότερα.

Ειδικά μέτρα είναι σε ισχύ και για τις, ελεύθερες πλέον, μετακινήσεις με τα τραίνα.
Ελεύθερες μετακινήσεις, αλλά με 50% πληρότητα, για τα πλοία.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι από την Δευτέρα 25 Μαΐου απελευθερώθηκαν και οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Μία δυνατότητα που αναμένεται να αξιοποιήσουν όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με πλοίο.

Όσον αφορά τα πλοία, υπενθυμίζεται οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο ενώ είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την περασμένη εβδομάδα για τα δρομολόγια των πλοίων, αφορούν κυρίως:

  • Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
  • Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.
  • Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
  • Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
  • Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
  • Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.
  • Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.
  • Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
  • Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
  • Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.
  • Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Διευρυμένος είναι από την Δευτέρα 25 Μαΐου και ο αριθμός εσωτερικών πτήσεων στην χώρα, για όσους σκέφτονται ταξίδι με αεροπλάνο στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ήδη ξεκίνησαν πτήσεις με προορισμούς τα ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος), αλλά και προς άλλες άλλες περιοχές.

Πηγή