Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με αεροπλάνα και πλοία – Το πλάνο της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει λάβει ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις του για το πώς θα επανασυνδεθούν οι περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους, αλλά και πότε θα απελευθερωθεί η πρόσβαση προς τα νησιά.

Η επόμενη φάση του σχεδίου εξόδου από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, περιλαμβάνει και τη σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στα χέρια του την έκθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο από την Πρωτομαγιά, όσο και από την πρώτη εβδομάδα της σταδιακής άρσης της καραντίνας.

Με τα στοιχεία αυτά στη διάθεσή του, αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το πως θα επανασυνδεθούν οι περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους και το πότε θα απελευθερωθεί η πρόσβαση προς τα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, στις 18 Μαΐου αναμένεται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Από την ίδια ημέρα, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΛ και τα τρένα με πληρότητα 50% τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.

Από την μεθεπόμενη Δευτέρα πρόκειται να αυξηθούν οι πτήσεις εσωτερικού, αν και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως έως τις αρχές Ιουνίου η κίνηση θα ανέλθει στο 10 με 20% της συνηθισμένης τέτοια εποχή του χρόνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αυτές οι αποφάσεις θα ισχύσουν και για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη για παράδειγμα, ή αυτές θα προστατευθούν για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμα.

Τι θα γίνει με τα νησιά

Το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης των ειδικών αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να απελευθερώσει την μετακίνηση του γενικού πληθυσμού προς τα νησιά. Μολονότι στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει και η 18η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης των μεταβάσεων προς τη νησιωτική χώρα, οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί θεωρώντας πως κάτι τέτοιο μοιάζει για την ώρα πρόωρο.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η 25η ή το αργότερο η 1η Ιουνίου μοιάζουν οι επικρατέστερες ημερομηνίες. Εν όψει, πάντως, της επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και ορισμένων μπαρ μετά τις 18 Μαίου πιθανολογείται πως θα επιτραπεί η μετάβαση στα νησιά, ιδιωτικών συνεργείων και εργαζομένων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Από τις 18 Μαΐου και εντεύθεν, πάντως, τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής θα μπορούν να ξαναταξιδέψουν, κάνοντας, πάντως, απόπλου και κατάπλου στο ίδιο λιμάνι.

Πηγή

br