Νέο θρίλερ στον Έβρο: Πυροβολισμοί και φωτοβολίδες από τους Τούρκους – Σε ετοιμότητα ο Στρατός

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τεταμένο παραμένει το κλίμα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, ένα μήνα μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκκενώσει τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών.

Τη νύχτα της Πέμπτης, σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας που εκτελούσαν περιπολία στο ποτάμι πυροβόλησαν στον αέρα, ενώ εκτόξευσαν ναυτική φωτοβολίδα, η οποία προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και θεωρούν πιθανό τα πρόσφατα περιστατικά να συνιστούν ένδειξη ότι η Τουρκία επιλέγει να διατηρήσει ή και να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη της αστυνομίας καθώς και του στρατού με γνώση όσων συμβαίνουν στην περιοχή παρατηρούν ότι οι δυνάμεις που περιπολούν στην τουρκική πλευρά των συνόρων δεν επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και πειθαρχίας και επομένως οι πρόσφατες ενέργειές τους είναι πιθανό να μην εκφράζουν κεντρική στρατηγική επιλογή. Χθες, πάντως, πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν να μεταφέρει την ενόχλησή της στην Τουρκία μέσω των αστυνομικών συνδέσμων των δύο χωρών στον συνοριακό σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο.

Το χρονικό των επιθέσεων της Πέμπτης

Ως προς το χρονικό των γεγονότων, στις 10.20 το βράδυ της Πέμπτης Τούρκοι αστυνομικοί που περιπολούσαν στον Εβρο με δύο φουσκωτές βάρκες έριξαν εκφοβιστικές βολές στον αέρα, ενώ εκτόξευσαν και μία ναυτική φωτοβολίδα που έπεσε σε ελληνικό έδαφος. Πηγές από την Ελληνική Αστυνομία διευκρίνισαν ότι το συμβάν έγινε κοντά στο χωριό Τυχερό και έσπευσαν να τονίσουν ότι στο σημείο δεν ήταν ορατά μέλη ελληνικής περιπόλου. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι Τούρκοι έριξαν τη φωτοβολίδα προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα σε συναδέλφους τους να ελέγξουν τυχόν κινήσεις Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτών. Δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα το περιστατικό επαναλήφθηκε. Δύο Τούρκοι αστυνομικοί που κινούνταν με βάρκα στο ποτάμι έριξαν μία ριπή στον αέρα, δίχως πάντως να στοχεύσουν κατά ελληνικής περιπόλου. Και στις δύο περιπτώσεις οι βάρκες δεν είχαν φωτισμό.

Πάντως, αστυνομικοί από την περιοχή που ερωτήθηκαν σχετικά, σχολίασαν στην «Καθημερινή» ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται με μεγάλη συχνότητα κατά μήκος του ποταμού δίχως να δημοσιοποιούνται και πρόσθεσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις, εκτός από ριπές όπλων, ακούγεται και μουσική από τα μεγάφωνα των περιπολικών οχημάτων των Τούρκων αστυνομικών. Μόλις την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, Τούρκοι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά Γερμανών συνοριοφυλάκων, χρησιμοποιώντας πάντως –σύμφωνα με ελληνικές πηγές ενημέρωσης– αβολίδωτα φυσίγγια. Το θέμα δημοσιοποίησε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο έγγραφο – αναφορά των συνοριοφυλάκων προς το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συμβάν έγινε το απόγευμα της Τρίτης κοντά στο χωριό Τυχερό. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι γερμανικές αρχές και ο Frontex, που από τις αρχές Μαρτίου έχει διαθέσει δύναμη 100 συνοριοφυλάκων κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισαν χθες ότι επρόκειτο να προχωρήσουν σε μιας μορφής διάβημα προς τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει η Τουρκία στον μεθοριακό σταθμό «επαφής» Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, στην περιοχή του Καπετάν Αντρέεβο.

Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά της Frontex

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Spiegel, λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, δυο γερμανοί αστυνομικοί της Frontex μαζί με έλληνα συνάδερφο τους, περιπολούσαν σε μία περιοχή δίπλα στον ποταμό Έβρο, η οποία αποτελεί χώρο ευθύνης της ελληνικής πλευράς, όταν δέχτηκαν πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, Τούρκοι σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Γερμανούς της Frontex και έλαβε χώρα τουλάχιστον ένας πυροβολισμός. Άγνωστο είναι πάντως πού κατέληξε η σφαίρα.

Το Spiegel, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Frontex, αναφέρει πως δεν υπήρξε τραυματισμός και ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε το συμβάν, που έλαβε χώρα την Τρίτη κοντά στο Τυχερό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός συνοριοφύλακας που άκουσε τον πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά καλύφθηκε. Μετά, κοιτώντας με κυάλια, είδαν έναν τούρκο στρατιώτη να σημαδεύει με όπλο προς την ελληνική πλευρά και να κάνει χειρονομία με το δάχτυλο.

Λίγο αργότερα, άλλοι έξι Τούρκοι εμφανίστηκαν, σημαδεύοντας με τα όπλα τους προς τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνοριοφύλακες στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το Spiegel, οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει το συμβάν, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε σχόλια την Πέμπτη.

Επιβεβαίωση και από τους Συνοριοφύλακες

Σύμφωνα με το e-evros.gr, τα πυρά τούρκων στρατοχωροφυλάκων που δέχτηκε πεζή περίπολος της Frontex επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς.

«Προχτές τέτοια ώρα περίπου (σ.σ. μετά τις 19.30 μ.μ.), πεζή περιπολία της Frontex που αποτελούταν από έναν Έλληνα αστυνομικό και δύο Γερμανούς βρισκόταν στο ποτάμι, στην περιοχή Τυχερό και έκανε έλεγχο σε ένα σημείο. Στη μέση του ποταμού Έβρου ήταν μία τουρκική λέμβος με στρατοχωροφύλακες, ενώ και στην όχθη απέναντι, δηλαδή στην τουρκική πλευρά ήταν στρατοχωροφύλακες. Κάποιος από αυτούς που ήταν στην όχθη τους πυροβόλησε και ο δικός μας -μαζί με τους Γερμανούς- καλύφθηκαν και όταν σηκώθηκαν για να αποχωρήσουν από την περιοχή, συνέχισαν να τους σημαδεύουν» περιέγραψε ο κ. Γιαλαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.

Οι συνοριοφύλακες και η περίπολος της Frontex δεν γνωρίζουν εάν τα πυρά ήταν κανονικά ή αβολίδοτα, ενώ όπως επισημαίνουν, σημασία έχει ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πάτησαν την σκανδάλη.

Πηγή