Κορονοϊός – Τσιόδρας: Τι είπε για την άρση περιορισμών στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Θέση στις συζητήσεις για πιθανή άρση των περιοριστικών μέτρων, εάν συνεχιστεί η χαμηλή διασπορά του κορονοϊού, πήρε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγεία.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει για την άρση των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η άρση δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας. Τη στιγμή που ελάχιστες χώρες, όπως η Δανία και η Αυστρία συζητούν άρση των μέτρων, κάποιες, όπως η Ιαπωνία, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Γουχάν, θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.

Χρειάζεται να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία των μέτρων καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό μας.

Έχει προταθεί από κάποιους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού πιθανά, η εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Παρομοιάζουν τον τρόπο για να περάσουμε την πανδημία σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, να αφήσεις τα φρένα, κάποιες φορές ξανά και ξανά, ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός. Χωρίς να τρακάρει. Με προσοχή. Μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό προορισμό.

«Πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες. Να μην ανατραπούμε στην πορεία. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που προς το παρόν βλέπουμε στη χώρα. Πολύ γρήγορα, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού CDC δήλωσαν το τελευταίο 24ωρο πως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για άρση των μέτρων.

Εγκρίθηκαν σήμερα οι τελικές οδηγίες προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για το νέο ιό.

Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν μάσκες υψηλής προστασίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές για τους υγειονομικούς μας. Μέσα στις περιπτώσεις της διασποράς της νέας νόσου αναφέρονται σημαντικά ποσοστά επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι για πολλούς λόγους αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό.

Η Ισπανία έχει ίσως τα ψηλότερα ποσοστά μόλυνσης για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεκαπέντε χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας είναι τώρα άρρωστοι ή σε αυτοαπομόνωση και αποτελούν το 14% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στη χώρα.