Γαλαξίδι :Η Κοινότητα ¨ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ¨ είναι μοναδική στην Ελλάδα !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


 -Συζητώντας με το Μέλος της Διοικούσης Επιτροπής 
και υπεύθυνο του σπιτού «ΕΙΡΗΝΗ», 
Μιχάλη Μανιά, ενημερωθήκαμε για 
την ίδρυση και την λειτουργία 
της Κοινότητας ¨ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ¨, 
η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα .
... γράφει η Στεφανία Βενιέρη

​​Η «ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» ιδρύθηκε στις 30 ΜΑΪΟΥ 1992 από την Γερμανίδα Doris Eisenmeier και τον σύζυγο της Kurt Eisenmeier που ήταν αρχιτέκτων και σχεδίασε τα σπίτια . Ήταν από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της κοινότητας συμβίωσης Sassen-Richthof, στην οποία διέμεναν και εργάζονταν. Είναι ένα Γερμανικό Κοινωφελές Ίδρυμα και έχει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες αρχές του Κρατιδίου της ΕΣΣΗΣ – HESSEN όπου είναι η έδρα του .

Η «ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» βρίσκεται 3χλμ από το Γαλαξίδι στη περιοχή Κεραμού και είναι το μοναδικό παράρτημα αυτού . Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα και λειτουργεί σαν κοινότητα για ενήλικες με ειδικές ανάγκες και τα άτομα που τους φροντίζουν. Όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας – με ειδικές ανάγκες (αναπηρία), εργαζόμενοι και εθελοντές – ζουν, εργάζονται και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μαζί σε οικογενειακές δομές .

Διαθέτει τέσσερα σπίτια : α) «ΖΩΗ» Β) «ΕΙΡΗΝΗ» γ) «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δ) «ΗΛΙΟΣ» και μία μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων ένα εργαστήριο κεραμικής, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η οποία χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, κοινωνικές δράσεις, δραστηριότητες των ατόμων όπως μουσική, γυμναστική, πινγκ πονγκ και ένα καφενείο . Κάθε σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι επτά άτομα .

Ο/Η Υπεύθυνος /-σπιτιού μοιράζεται την ευθύνη (με ένα ή δύο ακόμη άτομα) της λειτουργίας ενός σπιτιού και της εμψύχωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν σε αυτό, καθώς και το συντονισμό του έργου των εθελοντών και των εργαζομένων. Επίσης, μαζί με όλη την ομάδα συμμετέχει στις αποφάσεις της λειτουργίας της κοινότητας και σε ενέργειες για το κοινό όφελός της.

Οι βασικές αρχές που διέπουν την Κοινότητα είναι :

  1. Σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση ανεξάρτητα από την σωματική ψυχική και νοητική κατάσταση .

  2. Δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ανεξάρτητα από τη φυλή ή το θρήσκευμα .

  3. Δικαίωμα στην εκπαίδευση και εργασία ανεξάρτητα από τις δυνατότητες .

  4. Δικαίωμα στην ψυχική και πνευματική καλλιέργεια .

Οι αρμοδιότητες του ¨υπεύθυνου σπιτιού ¨ είναι αρκετές καθημερινά αλλά τα άτομα που αγαπούν τους ανθρώπους με αναπηρίες, στηρίζουν το εθελοντικό πνεύμα και είναι λάτρεις της φύσης είναι οι ιδανικοί για τη θέση αυτή . Είναι ένας ρόλος ¨πρόκληση¨και λίγοι μπορούν να τον φέρουν εις πέρας . Όσοι ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες μπορούν να επισκεφτούν την παρακάτω ιστοσελίδα :

https://www.gr-estia-agios-nikolaos.org/iotasigmatauomicronrho943alpha.html

Λογότυπο ΕΣΤΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.