Συνδέονται οι σεισμοί σε Κάρπαθο και Τουρκία; – Η απάντηση του Λέκκα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης νότια της Καρπάθου, εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  Ευθύμιος Λέκκας. 

«Καμία σχέση με την Τουρκία δεν έχει ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα στην Κάρπαθο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Το επίκεντρο του ήταν στο προωθημένο ελληνικό τόξο νότια της Ρόδου και της Καρπάθου και ήταν ένα γεγονός «άπαξ και πέρασε» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας που ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

«Ταρακουνήθηκαν» τα Δωδεκάνησα

Σεισμός 5,2 ρίχτερ σημειώθηκε τις 5.38 νότια της Καρπάθου. Το εστιακό του βάθος σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση είναι τελικά 23,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του είναι στον θαλάσσιο χώρο 104 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Σεισμός στην Τουρκία

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (28/01) και στη δυτική Τουρκία. Το εστιακό βάθος ήταν 2χλμ., σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 99χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης και 18 χλμ. ανατολικά του Κιρκαγάτς.