Πώς να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητό σας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αυτές τις μέρες που ο καιρός έχει «αγριέψει» και ο χιονιάς πλήττει τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα θα σας χρειαστούν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να τοποθετήσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες σας!

Αν για τον μέσο οδηγό οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα ακόμη αξεσουάρ του αυτοκίνητου του, γι' αυτόν που ταξιδεύει συχνά το χειμώνα, ακόμη και σε δύσκολες διαδρομές θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο οδηγός να γνωρίζει το πως τοποθετούνται.

Καταρχάς, βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή των καταλλήλων χιονοαλυσίδων για το αυτοκίνητό σας, πράγμα που γίνεται με την απλή αντιστοίχηση με τις διαστάσεις των ελαστικών.

Επόμενο βήμα είναι να γνωρίζει κανείς το που τοποθετούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε κατασκευαστή. Εμπρός ή πίσω;

Η βασική αρχή είναι στους κινητήριους τροχούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο, πίσω.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που το ξέρει -ακόμη και να τηλεφωνήσετε στην αντιπροσωπεία που το αγοράσατε- αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή το αντίστροφο!

Να σημειωθεί ότι στα τετρακίνητα αυτοκίνητα, συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος.

Απαραίτητα, στη διαδικασία της τοποθέτησης, είναι ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, καθώς επίσης και ένας φακός που θα χρειαστεί στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα.

Πότε τις βάζουμε

- Πρώτα από όλα ποτέ δεν αποφασίζουμε να βάλουμε αλυσίδες την τελευταία στιγμή, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει και δεν προχωράει άλλο, γιατί θα διακόψουμε την κυκλοφορία στα διερχόμενα οχήματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

- Αφού εκτιμήσουμε την κατάσταση, έχουμε προνοήσει να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και ειδοποιούμε τους διερχόμενους οδηγούς με την τοποθέτηση του σχετικού τριγώνου και την ενεργοποίηση των αλάρμ.

- Πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τροχοί που τοποθετήσουμε τις αλυσίδες θα πρέπει να είναι σε ευθεία, φυσικά σε περίπτωση που μιλάμε για προσθιοκίνητο αυτοκίνητο.

- Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, βάσει τον οδηγιών που αναφέρονται πιο κάτω, αλλά και του εγχειριδίου που υποχρεούται να σας δώσει το κατάστημα πώλησης, ελέγξτε τις αλυσίδες τραβώντας κάποια από τα σημεία επαφής τους με το ελαστικό.

Διαδικασία τοποθέτησης

1. Απλώνουμε τις αλυσίδες στο δρόμο και περνάμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του ελαστικού.

2. Τραβάμε τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και ενώνουμε στο σημείο επαφής.

3. Εν συνεχεία και αφού έχουμε φέρει όλα τα μέρη των αλυσίδων εμπρός, ενώνουμε τις άκρες μεταξύ τους (με το κίτρινο χρώμα).

4. Τέλος, τεντώνουμε τις αλυσίδες περνώντας την μία άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και ακολούθως την σφίγγουμε απέναντι από εκείνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

[iframe width="559" height="339" src="https://www.youtube.com/embed/4XvMYSjVyQE" frameborder="0" allowfullscreen ]