ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Μεγάλη εκδήλωση για τα 24 χρόνια λειτουργίας του

– Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

– «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ένα παιδί που από μικρό είχε ιδιαίτερες ευαισθησίες

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1985 σε μια πολύ δεμένη οικογένεια. Το 1994 αρρώστησε και από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε την ασθένειά του με θάρρος και αξιοπρέπεια. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, έγραψε στο ημερολόγιό του για την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να βοηθάει όλα τα παιδιά και κυρίως αυτά που τους λείπει το χαμόγελο, η στοργή, το ενδιαφέρον, ο σεβασμός. Μετά από σχεδόν ένα μήνα ο Ανδρέας «έφυγε», άφησε όμως πίσω του «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στα 24 αυτά χρόνια, περισσότερα από 1.500.000 παιδιά βρήκαν υποστήριξη στο «Χαμόγελο». Παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, θύματα εξαφάνισης, παιδιά με προβλήματα υγείας, που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν δεχτεί βοήθεια από τον Οργανισμό.

Ο τομέας Υγείας του «Χαμόγελου» βρέθηκε δίπλα σε 245.466 παιδιά και τις οικογένειές τους. Το δίκτυο υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν, πανελλαδικά, όλο το 24ωρο, αναπτύσσεται συνεχώς από το 1995 μέχρι σήμερα. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 24 χρόνων λειτουργίας του Οργανισμού, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εγκαινίασε την 4η εξειδικευμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα του, η οποία αποτελεί ένα υπερσύγχρονο πολυιατρείο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (01/10/2019), στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

«Παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς στην κοινωνία, για όλους μας», χαρακτήρισε το «Χαμόγελο του Παιδιού» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στα χρόνια της κρίσης, κατά τα οποία δοκιμάστηκε έντονα ο θεσμός της οικογένειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα παιδιά και για τον ίδιο τον κοινωνικό μας ιστό, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ιδρυτή του Κώστα Γιαννόπουλο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο περίσσευμα ψυχής, όπως είπε, που διαθέτουν όλοι εκείνοι, τους οποίους δεν γνωρίζουμε μέσα στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά έχουν αγωνισθεί με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τονίζοντας ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί παράδειγμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει και το κράτος καλύπτοντας τα όποια κενά και συμπληρώνοντας αυτές τις σημαντικές για την κοινωνία προσπάθειες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού στον τομέα της υγείας δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε 24 χρόνια δράσης μέσα από καθημερινές μάχες καταφέραμε να υποστηρίξουμε ολιστικά 245.466 παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα καταφέραμε χάρη στο εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό μας, περισσότερους από 760 εθελοντές που είναι γιατροί σε όλη την Ελλάδα και εργάζονται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους και περισσότερες από 500 επιχειρήσεις. Στηρίζοντας τους θεσμούς, ενδυναμώνοντας και καλύπτοντας τα όποια κενά πάντα μέσα από θεσμικές συνεργασίες και συνέργειες στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτό το έργο κρατώντας πάντα την ψυχή του 10χρονου ιδρυτή μας, Ανδρέα Γιαννόπουλου».

Εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το τιμητικό βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» απένειμε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη σε αναγνώριση του έργου του, ιδίως υπέρ της προώθησης και της παροχής βοήθειας προς τα ευάλωτα παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. «Νιώθω μέλος της οικογένειας του Χαμόγελου του Παιδιού» δήλωσε με συγκίνηση ο κ. Στυλιανίδης εγκωμιάζοντας το έργο του Οργανισμού, την ποιότητα των υπηρεσιών του και το ομαδικό του πνεύμα. «»Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να γίνει επίσημος εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας (DG ECHO), η μόνη ελληνική οργάνωση που το έχει πετύχει, περνώντας όλες τις αξιολογήσεις και προσφέροντας ολιστική βοήθεια σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες» πρόσθεσε.

Για την πολυετή του προσφορά και καθημερινή προσήλωση στην αποστολή προστασίας και φροντίδας όλων των παιδιών με προβλήματα υγείας το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» απονεμήθηκε, επίσης, στον κ. Χρήστο Καμμιλάτο, Γενικό Ιατρό, Εθελοντή και Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ του Οργανισμού. «Χάρη στις εξειδικευμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουμε καταφέρει να φέρουμε σε πέρας χιλιάδες διακομιδές σώζοντας μετά από έναν αγώνα δρόμου, τις ζωές χιλιάδων νεογνών και παιδιών» ανέφερε ο κ. Καμμιλάτος.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε αριθμούς

  • Σε 24 χρόνια υποστήριξε ολιστικά και εξατομικευμένα 245.466 παιδιά και τις οικογένειες τους στον κρίσιμο τομέα της υγείας.
  • Στον τομέα της Προληπτικής Ιατρικής από το 2002 παρείχε εξετάσεις σε 132.519 παιδιά σε όλη την Ελλάδα με 3 εξειδικευμένες Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής και το Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης».
  • Από το 1999 υποστήριξε 78.765 παιδιά μέσω Δημιουργικής Απασχόλησης στα Νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα χάρη στην υποστήριξη εθελοντών.
  • Από το 1997 πραγματοποίησε διακομιδές 22.834 νεογνών και παιδιών χάρη σε υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Νεογνά και Παιδιά ενταγμένες στο ΕΚΑΒ.

  • Από το 2017 μέχρι σήμερα υποστήριξε 787 παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα από τη δράση Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία για παιδιά με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.
  • Από το 2016 έχει φιλοξενήσει 10 οικογένειες σε διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Από το 1995 έχει υποστηρίξει 10.465 παιδιά μέσα από κοινωνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως είναι η κάλυψη ιατροφαρμακευτικών ειδών, η κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος και αιμοπεταλίων.
  • Το 2019 εγκαινιάστηκε το Πανελλήνιο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας προσφέροντας υπηρεσίες σε κάθε παιδί και συντονίζοντας τις δράσεις του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα.