Καιρός: Σοβαρές ζημιές από το χαλάζι στα Τρίκαλα

Σε απόγνωση είναι οι βαμβακοπαραγωγοί. Μόνο μία νύχτα χρειάστηκε στα Τρίκαλα και για την ακρίβεια μόνο λίγα λεπτά, για να έρθει η μεγάλη καταστροφή.

Το δυνατό χαλάζι που έπεσε στις 1:45 μετά τα μεσάνυχτα, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, σάρωσαν τις βαμβακοκαλλιέργειες.

Υπολογίζεται πως σε όλο το νομό Τρικάλων, κυρίως στις περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας και του δήμου Τρικκαίων, επλήγησαν πάνω από 15.000 στέμματα, στα αγροκτήματα: Φανερωμένης, Πετροπόρου, Ταξιαρχών, Γλίνους, Νομής, Ριζαριού, Μεγάλων Καλυβίων, Σερβωτών κ.α.

Σημειωτέο πως μερικές από αυτές τις περιοχές είχαν πληγεί από χαλαζόπτωση πριν δύο εβδομάδες. Μαρτυρίες των παραγωγών και των κατοίκων της περιοχής, κάνουν λόγο για ένα καιρικό φαινόμενο τόσο ισχυρό, το οποίο δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στα χρονικά και μάλιστα με ισχυρή χαλαζόπτωση να σημειώνεται βράδυ!

Οι πιο πολλοί παραγωγοί δεν είχαν συλλέξει το βαμβάκι, ούτε το πρώτο χέρι, με αποτέλεσμα να υποστούν ολική καταστροφή. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές!

Το βαμβάκι που θα συλλέγονταν σε λιγότερο από μια βδομάδα, είναι πεσμένο στο έδαφος και αυτό το λίγο που έμεινε πάνω στο φυτό θα μαυρίσει. Επίσης, εκτός από τα βαμβάκια, ζημιές έχουν υποστεί και τα οπωροκηπευτικά, ενώ πολλά δέντρα λόγω του ανεμοστρόβιλου έσπασαν ή ξεριζώθηκαν, ακόμη και στύλοι με ηλεκτροφόρα καλώδια έσπασαν.

Ακούστε τι λένε υπεύθυνοι των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και του ΕΛΓΑ, πρόεδροι κοινοτήτων των χωριών που επλήγησαν και οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι οποίοι είναι σε απόγνωση και περιμένουν άμεσα τη βοήθεια από την πολιτεία να γίνει γρήγορη καταγραφή και να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Πηγή: trikalaola