Εξάρχεια: Τι λένε κάτοικοι και καταστηματάρχες για την κατάσταση στην περιοχή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα Εξάρχεια μετά τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας.
Τι λένε στο newsit.gr κάτοικοι της περιοχής.
Τι έχει αλλάξει στην περιοχή και πως βλέπουν τις κινήσεις των αρχών.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το κατά πόσον τα Εξάρχεια μετά τις συνεχείς επιχειρήσεις της Αστυνομίας και άλλων φορέων όπως για παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ο οποίος σήμερα Παρασκευή ξήλωσε το περιβόητο κοντέινερ του Ρουβίκωνα που είχε εγκατασταθεί στην πλατεία της περιοχής, φέρνουν αποτέλεσμα.

Από τη μια, εκείνοι που επικροτούν τις κινήσεις των αρμοδίων φορέων και την προσπάθεια να γίνει η περιοχή προσβάσιμη σε όλους. Κι από την άλλη όσοι θεωρούν τις παρεμβάσεις αδικαιολόγητες και επικοινωνιακού χαρακτήρα και διαμαρτύρονται ότι τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής παραμένουν.

Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολύπαθη γειτονιά της Αθήνας; Το newsit.gr επισκέφθηκε τα Εξάρχεια και συνομίλησε με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Ο φόβος να μιλήσουν είναι ασφαλώς υπαρκτός. Όπως λένε οι περισσότεροι, τα πράγματα είναι όντως καλύτερα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολίτες και όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αισθάνονται ασφαλείς.

Εξάρχεια: Έτσι είναι η πλατεία μετά την απομάκρυνση του κοντέινερ [pics]

Στην πλατεία των Εξαρχείων, στο επίκεντρο της ανομίας όπως πολλοί λένε, η κίνηση είναι ελαττωμένη. Τοξικοεξαρτημένοι κάθονται ή κοιμούνται στα παγκάκια, ενώ δίπλα τους φοιτητές και νέοι άνθρωποι περπατούν κρατώντας τις τσάντες τους στην αγκαλιά, φοβούμενοι ότι κάποιος μπορεί να επιχειρήσει να τους κλέψει. Πολύ κοντά, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την κεντρική πλατεία είναι πλέον παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ.

«Η αλήθεια είναι πως πράγματι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί» λέει στο newsit.gr καταστηματάρχης της περιοχής. Ο ίδιος άνθρωπος, του οποίου τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουμε για ευνόητους λόγους, προσθέτει: «από τις 26 Αυγούστου που έχουν έρθει τα ΜΑΤ έχει μειωθεί ραγδαία η εγκληματικότητα».

Αρκετά πιο φειδωλή, ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής περιγράφει τα Εξάρχεια περίπου ως άβατο. Παραδέχεται ότι η εγκληματικότητα και ο υπόκοσμος, όπως λέει στο newsit.gr, έχουν μειωθεί, δεν έχουν όμως εξαλειφθεί. «Μετά τις επτά το απόγευμα που νυχτώνει», περιγράφει, «φοβάμαι να κυκλοφορήσω». «Τα ΜΑΤ βρίσκονται στην περιοχή από τέλη Αυγούστου και πράγματι νοιώθω πιο προστατευμένη» συνεχίζει για να προσθέσει ότι «η εγκληματικότητα και ο υπόκοσμος έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί».click4more Εξάρχεια: Στα «σκαριά» επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τους καταληψίες μπαχαλάκηδες!

Τι γίνεται όμως με τους διακινητές ναρκωτικών; Εκείνους οι οποίοι εδώ και χρόνια λυμαίνονται μια από τις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας και η εξάλειψη αυτών είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας; Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλύψει τα στοιχεία του αλλά δέχθηκε να μιλήσει στο newsit.gr, γίνονται καθημερινά συλλήψεις. «Υπάρχει εγκληματικότητα» λέει «αλλά υπάρχει και ενισχυμένη αστυνόμευση». «Kάθε μέρα» εξηγεί «συλλαμβάνουν διακινητές και τοξικοεξαρτημένους». Παρά ταύτα, προσθέτει, «δεν μπορείς ακόμη να κυκλοφορήσεις ήρεμος και να νιώθεις ασφαλής».

«Πριν λίγες ημέρες προσπάθησαν να μου πάρουν το πορτοφόλι στην πλατεία Εξαρχείων κοντά» λέει στο newsit.gr ένας ακόμη πολίτης ο οποίος ζει στην περιοχή. Κατά τον ίδιο, τέτοια προβλήματα δημιουργούν συνήθως οι τοξιοεξαρτημένοι οι οποίοι θέλουν χρήματα για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. «Η Αστυνομία κάνει δουλειά, ωστόσο όπως και να έχει όμως φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ. Δεν υπάρχει και ο απαραίτητος φωτισμός στους δρόμους ακόμα», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Παρασκευή στην πλατεία Εξαρχείων βρέθηκε συνεργείο του Δήμου Αθηναίων το οποίο ξήλωσε το κοντέινερ που είχε εγκαταστήσει στην περιοχή ο Ρουβίκωνας και το οποίο είχε γίνει γνωστό ως το «ΚΕΠ των αντιεξουσιαστών». Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έγραψε σχετικά με αυτό στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook: «αφαιρέσαμε το κοντέινερ που τοποθετήθηκε το 2017. Καθαρίζουμε, φωτίζουμε και φροντίζουμε το πράσινο. Κάνουμε το αυτονόητο για να αποδώσουμε επιτέλους τους δημόσιους χώρους της πόλης στους Αθηναίους. Είναι η μάχη που έχει ξεκινήσει για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σε όλη την πρωτεύουσα».

Πηγή: www.newsit.gr