Προσοχή. Μεγάλος κίνδυνος για φωτιά και το Σάββατο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε επιφυλακή πολλές περιοχές και αύριο Σάββατο για φωτιά.
Τέσσερις περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Στο «κόκκινο» και πάλι αύριο ο νομός Αττικής.
Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί αγγίζοντας τα 8 μποφόρ σε πολλές περιοχές.

Σε συναγερμό και το Σάββατο θα είναι πολλές περιοχές της χώρας, καθώς ο κίνδυνος για φωτιά παραμονεύει. Μετά τη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη μέρα και για αύριο απαιτείται μεγάλη προσοχή με την Αττική να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο, Σάββατο 31 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.47 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ την Παρασκευή εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.  Συνολικά επιχείρησαν: 484 πυροσβέστες, 181 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν πέντε (5) υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.Πάνω από 100 km/h το μελτέμι στην Παξιμάδα Καρύστου

Για άλλη μια μέρα το μελτέμι ήταν ισχυρό στο Αιγαίο με την έντασή του κατά τη διάρκεια της Παρασκευής να ξεπερνά τα 100 km/h. Η μεγαλύτερη ριπή ανέμου καταγράφτηκε και σήμερα στην Παξιμάδα Καρύστου με την ταχύτητα να φτάνει τα 103 km/h, ενώ υψηλές ταχύτητες ανέμου κατεγράφησαν και στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη. Οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Ισχυροί άνεμοι σε πολλές περιοχές

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός αύριο Σάββατο 31/08 θα είναι γενικά αίθριος, ενώ θα έχουμε τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα για μεμονωμένους όμβρους στα βόρεια ορεινά.

Οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 και πιθανώς τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές, κυρίως στα ανατολικά.ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά του νομού.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πιθανώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειότερα η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: www.newsit.gr