Μέσα στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι εκατοντάδες επισκέπτες που βρίσκονται καθημερινά στο Μουσείο Ακρόπολης, έχουν πλέον την ευκαιρία να δουν και τα αυθεντικά κατάλοιπα μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς.

Με το εισιτήριο της γενικής εισόδου, οι επισκέπτες μπορούν να κατέβουν στο -1 επίπεδο του Μουσείου Ακρόπολης, όπου βρίσκεται ένας χώρος 4.000 τ.μ. Πρόκειται για μία αρχαία γειτονιά της Ακρόπολης, με τα λουτρά, τα δημόσια αποχωρητήρια, τις κατοικίες και την αίθουσα συμποσίων.

Χτισμένη στη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης, η γειτονιά κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τον 12ο αιώνα μ.Χ., χωρίς να λείπουν και τα αρχαιότερα κατάλοιπα. Από την 4η χιλιετία π. Χ. ως και το τέλος των αρχαϊκών χρόνων η χρήση της περιοχής είναι ήπια. Μετά το 480 π.Χ., οπότε τα όρια της πόλης διευρύνονται, εντάσσεται στον αστικό ιστό της αρχαίας πόλης, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Είναι η γειτονιά που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της αρχαίας πόλης.

Ενδιαφέρον εποπτικό υλικό που έχει τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της ανασκαμμένης έκτασης βοηθά στην κατανόηση των κυριότερων κτιρίων και υποδομών της, όπως σπίτια, εργαστήρια, λουτρά, δρόμοι και δίκτυο απορροής υδάτων, τα οποία ανήκουν σε αλλεπάλληλες φάσεις, με κυρίαρχη αυτή της ύστερης αρχαιότητας.
Περίπου σε έναν χρόνο από τώρα θα προστεθούν μια μεγάλη προθήκη με περισσότερα από 1.000 αντιπροσωπευτικά κινητά ευρήματα, μια γλυπτοθήκη με σπουδαία γλυπτά, καθώς και μια σειρά από αρχιτεκτονικά μέλη. Τα παραπάνω θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην περιήγηση της αρχαίας γειτονιάς που ξεδιπλώνει με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων της.Μουσείο Ακρόπολης: Δείτε φωτογραφίες από την αρχαία αθηναϊκή γειτονιά

Πηγή: www.newsit.gr