Εύβοια: Έτσι σώθηκαν τέσσερα χωριά από τη φωτιά – Μάχη σε δυο μέτωπα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ασταμάτητη η φωτιά αλλά και η μάχη για να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια.
Καλύτερη η εικόνα, με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα.
Η δραματική νύχτα και η τιτάνια μάχη για να σωθούν τέσσερα χωριά.
Φοβίζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ανέμων και οι νέες αναζωπυρώσεις.

Οι φλόγες που ξεπέρασαν τα 20 μέτρα. Η περίμετρος της φωτιάς που ξεπέρασε τα 11,5 χιλιόμετρα. Οι δραματικές ώρες στην Εύβοια, το βράδυ της μεγάλης αγωνίας, για να σωθούν τέσσερα χωριά. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο αν και η κατάσταση φαίνεται πως πλέον είναι καλύτερη.click4more Εύβοια: Τιτάνια η μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ – «Έπεσε»...

Η μάχη των επίγειων δυνάμεων στην Εύβοια δεν σταμάτησε ούτε λεπτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χάρη στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών σώθηκαν τελικά και τα τέσσερα χωριά που κινδύνευσαν από τη μεγάλη φωτιά, που καίει ασταμάτητα για περισσότερες από 24 ώρες και καταστρέφει παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.Εικόνα αισιοδοξίας

Πλέον, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος.

Βοήθεια για τη φωτιά στην Εύβοια στέλνουν Ιταλία και Ισπανία. Ήδη έχει φτάσει και επιχειρεί ένα από τα αεροσκάφη της Ιταλίας, ενώ το απόγευμα αναμένονται και εκείνα από την Ισπανία. Αίτημα έγινε και στην Κροατία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά αν θα στείλει βοήθεια καθώς λόγω των πυρκαγιών στη χώρα και του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών δεν αποκλείεται να μην σταλούν τα κροατικά αεροσκάφη.

Click4more: Ο «Κοπέρνικος» αποκαλύπτει το μέγεθος της φωτιάς στην Εύβοια – Η φωτογραφία από δορυφόρο

Εκείνο που θα κρίνει τα πάντα είναι οι άνεμοι και η έντασή τους. Η πρόγνωση, μέχρι στιγμής, αναφέρει ότι η ένταση των ανέμων στην περιοχή σήμερα δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως ναι μεν το μεσημέρι αναμένεται κάποια ενίσχυση των ανέμων αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα χθεσινά επίπεδα.Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν τρία ασθενοφόρα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τονίζει επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες.

Πηγή: www.newsit.gr