Εύβοια: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες που φτάνουν και τα 20 μέτρα.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τιτάνιο το έργο των πυροσβεστών που θα δώσει μάχη όλο το βράδυ με τις φλόγες.
Δυναμώνουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες σύμφωνα με την πρόβλεψη του Meteo.
Πότε αναμένεται στην εξασθένηση των ανέμων στην Εύβοια.
Η μάχη για να μην φτάσει η πύρινη λαίλαπα στην πόλη των Ψαχνών.

Δύσκολη θα είναι η νύχτα στην Εύβοια με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει τα πάντα στο διάβα της και τις προσπάθειες των πυροσβεστών να κάνουν ακόμη πιο δύσκολες οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.click4more Ψαχνά: Δημιουργούν αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη

Οι άνεμοι δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια της πυροσβεστικής για κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια καθώς μπορεί αυτή την ώρα (23.50) να έχουν κοπάσει αρκετά όμως σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08 από το meteo, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

photo Reuters

photo Reuters

photo Reuters

Η φωτιά στην Εύβοια καίει σε μια έκταση που φτάνει τα δέκα με έντεκα χιλιόμετρα και πλέον οι προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής προσπαθούν από το έδαφος να την ελέγξουν, ενώ οι εναέριες πτήσεις έχουν σταματήσει από τις πέντε το απόγευμα καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, έκανες επικίνδυνες τις πτήσεις και έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των μελών των αεροσκαφών.Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus

Η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») θα προβεί στην χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.Μπακογιάννης: Πάμε για νύχτα μάχης στην Εύβοια

Για νύχτα μάχης με την φωτιά στην Εύβοια κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.  Ο κ. Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής: “Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια. Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας”.Ψαχνά: Με μπουλντόζες σταμάτησαν την φωτιά προς την πόλη

Η αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε πριν τα Ψαχνά απέδωσε καθώς το καταστροφικό έργο της φωτιάς σταμάτησε προτού φτάσει στα πρώτα σπίτια. Χαρακτηριστικό είναι πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν απειλητικά προς τα Ψαχνά και αρχικά είχε δοθεί εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια της πόλης.

Στη συνέχεια όμως τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι στα Ψαχνά και τις γύρω περιοχές.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: www.newsit.gr