Βάσεις 2019: Εναλλακτικές για όσους δεν "μπουν" στη σχολή που επιθυμούν

Στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2019, τις οποίες οι υποψήφιοι περιμένουν με αγωνία.

ΒΑΣΕΙΣ 2019. Ωστόσο, κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός για τους αποφοίτους του Λυκείου που δεν θα εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Βάσεις 2019: Εναλλακτικές αν δεν τα καταφέρετε

Σπουδές στα ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.
Σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ: ∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.
Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια: Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.
Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.
Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.
Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση. Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.
Ξανά Πανελλαδικές: Αν και είναι µια δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Έθνος»

Πηγή: www.newsit.gr