Χαλκιδική: Αυθαιρεσίες, προχειρότητες και φόβος για το νέο κύμα κακοκαιρίας – Αυτός είναι ο οικισμός που διαλύθηκε

Η φονική κακοκαιρία επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα με τα αυθαίρετα στην Χαλκιδική.
Οι εικόνες από οικισμό στη Σωζόπολη προκαλούν αίσθηση. «Όλα τα κτίσματα είναι αυθαίρετα».
Οι περιοχές που περιμένουν ακόμα το ρεύμα και αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση στη ΔΕΗ.

Επιστρέφει στην κανονικότητα η ζωή στη Χαλκιδική, μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Μικρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημεία της πληγείσας περιοχής, αλλά αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών μέχρι το βράδυ.

Η τραγωδία με τους επτά νεκρούς επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα με τις αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή. Ο πρόεδρος του οικισμού «Δελφίνια» στη Σωζόπολη αποκάλυψε στο Open TV, ότι όλα τα κτίσματα είναι αυθαίρετα.

Όπως λέει η περιοχή – εκτός σχεδίου – οικοδομήθηκε παράνομα και έτσι για τα 650 κτίσματα πιθανότατα δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στην πορεία των χρόνων βγήκαν όπως λέει, οι σχετικές άδειες, αλλά όπως αποκάλυψε η φονική κακοκαιρία οι μελέτες, σε πολλά από αυτά, δεν είχαν γίνει με τον τρόπο που έπρεπε. Αποτέλεσμα ήταν να μην αντέξουν και να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Το πρόβλημα παραδέχεται με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρης Μπίλιας. «Νομιμοποιήθηκαν προφανώς στην πορεία αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των κατασκευών».

Στις νέες εικόνες, τρία 24ωρα μετά τη Θεομηνία, βλέπουμε σπίτια χωρίς στέγες, παιδικές χαρές να έχουν διαλυθεί όπως και μικρά καταστήματα. Οι επόμενες φωτογραφίες από τον οικισμό «Δελφίνια» είναι αποκαλυπτικές.

Αγωνία για τους τραυματίες

Σταθερή αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Εξιτήριο πήραν τα τέσσερα από τα παιδιά που είχαν τραυματιστεί, ενώ ένα θα παραμείνει προληπτικά και θα αποχωρήσει τη Δευτέρα.Κωστής Χατζηδάκης για ΔΕΗ

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αντιλαμβάνομαι ότι οι κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια γιατί η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να δώσει λεφτά στον ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες».

Πρόσθεσε, δε, ότι το πρωί της Πέμπτης μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Χαλκιδική ««για να αντιμετωπίσουμε το προβλημα (σ.σ. με την ηλεκτροδότηση) με κάποιο bypass, έπαιρνα εγώ ο ίδιος και ζητούσα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη αλλά δεν υπήρχαν γιατί έχουν πάει σε Κρήτη και Ρόδο για να κρατηθούν τα νησιά».Η κατάσταση στη Χαλκιδική αναλυτικά

Στον δήμο Νέας Προποντίδας οι ζημιές αποκαθίστανται και η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν επιστρέψει στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου, σε ποσοστό πάνω από 90%. «Έχουμε μικρά προβλήματα, τα οποία κατά τη διάρκεια της μέρας θα τελειώσουν κιόλας» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς.

Τόνισε ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΥΕ και της καθαριότητας εργάζονται για να αποκαταστήσουν και τις τελευταίες βλάβες, ενώ σε μεγάλες τουριστικές περιοχές έχει δοθεί ρεύμα και νερό και οι λουόμενοι έχουν πρόσβαση στην παραλία. «Έχουμε επιστρέψει στην ομαλότητα» υπογράμμισε ο κ. Καρράς. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι αυτό έγινε «πολύ γρήγορα» χάρη στη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στη Σιθωνία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, παρότι έχει ηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής (πάνω από το 80% της Σάρτης και πάνω από το 90% του Ν. Μαρμαρά) το ρεύμα και το νερό δεν έχουν επιστρέψει σε κάποιες περιοχές. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, καθώς σε ορισμένες τουριστικές ζώνες του παραλιακού μετώπου το ρεύμα δεν έχει ακόμη επιστρέψει.

«Στο Ν. Μαρμαρά, ένα τμήμα της τουριστικής περιοχής, η περιοχή του δημοτικού σχολείου και η πλαζ δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ακόμη. Έχει πεσμένες πέντε κολώνες μέσα στον οικισμό. Επίσης, δεν έχει ρεύμα σε κάποια τμήματα, με τουριστική κίνηση, στο παραλιακό μέτωπο της Σάρτης και της Συκιάς» δήλωσε ο κ. Ντέμπλας και πρόσθεσε: «Έχουμε, ωστόσο, λάβει διαβεβαιώσεις από τον νέο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, τον Νίκο Χαρδαλιά – με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία- και από τον υπεύθυνο της ηλεκτροδότησης, ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές».

Στον δήμο της Κασσάνδρας οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε ένα τμήμα της Καλλιθέας δεν έχει επιστρέψει η υδροδότηση, επειδή η μια από τις τρεις γεωτρήσεις που δίνουν νερό στο χωριό έχει υποστεί βλάβη. Η συγκεκριμένη βλάβη, πάντως προβλέπεται να αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες. Παραμένει χωρίς ρεύμα – αλλά μέσα στις επόμενες ώρες θα δοθεί και εκεί – μια περιοχή μικρή σε έκταση, έξω από το Πολύχρονο, μεταξύ Πολύχρονου και Καλλιθέας.

«Είναι πια μικρά τα προβλήματα, έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Κασσάνδρας Γιώργος Κυρίτσης.

Πηγή: www.newsit.gr