Επαναστατική τράτα σαρώνει το Αιγαίο και καθαρίζει πλαστικά απορρίμματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Στη μάχη καθαρισμού του Αιγαίου από τα πλαστικά σκουπίδια, ρίχνει μία πειραματική επαναστατική τράτα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Επαναστατική τράτα: Πότε θα ξεκινήσει να καθαρίζει το Αιγαίο

Τις επόμενες μέρες ένα πλοιάριο θα ρυμουλκεί την πειραματική επαναστατική τράτα. Η τράτα είναι φτιαγμένη από συνθετικό πλαστικό και υλικό από δίχτυα των ψαράδων και θα καθαρίζει το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου.

«Αντί να ασχοληθούμε με το πραγματικό πρόβλημα του Αιγαίου, εμείς καθαρίζουμε κάθε χρόνο μόνο τις πλαζ που θα ξαπλώσουμε το καλοκαίρι. Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Είναι μια τελευταία ευκαιρία για να διαχειριστούμε τα πλαστικά απορρίμματα πριν αυτά γίνουν μικροπλαστικά. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη μάχη για τον περιορισμό του πλαστικού μας αποτυπώματος στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Αυτά ανέφερε στο ethnos.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

επαναστατική τράτα


Επαναστατική τράτα: Πόσα χρήματα κόστισε

Το κόστος κατασκευής της πειραματικής τράτας άγγιξε περίπου τις 2.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί μία πολύ μεγαλύτερη συνολικού μήκους 400 μέτρων. Η 15μελής ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους πειραματίστηκε για περίπου ένα χρόνο.

Τα αποτελέσματα της πειραματικής χρήσης της «τράτας» έδειξαν μεγάλη δυνατότητα συλλογής επιπλέοντων απορριμμάτων.
Ένα άλλο θετικό είναι η μηδενική παγίδευση θαλάσσιων οργανισμών. «Έπρεπε να βρούμε και να κατασκευάσουμε το κατάλληλο μέγεθος της τράτας, το οποίο θα μαζεύει μόνο τα πλαστικά. Έτσι δεν θα ψαρεύει τους θαλάσσιους οργανισμούς» πρόσθεσε ο κ. Τσιμπίδης.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΡΑΤΑ


Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σχήμα της τράτας, έτσι ώστε να υπάρχει σημείο διαφυγής των ψαριών που πιθανώς εγκλωβίζονται. Επίσης δόθηκε προσοχή και στο ύψος της, δημιουργώντας το κατάλληλο φως για να απομακρύνονται με ασφάλεια τα ψάρια.

Επαναστατική τράτα: Οι δυνατότητες και οι τρόποι χρήσης της

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο θαλάσσιο εργαλείο έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στο Αιγαίο. Η επαναστατική τράτα θα ρυμουλκείται από ένα ή από δύο σκάφη.

Μπορεί να χρησιμοποιείται σε δράσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε παράκτιες περιοχές, κλειστούς και ημίκλειστους κόλπους, όπου συσσωρεύονται τα πλαστικά απορρίμματα.


Καθαρισμός θάλασσας από πλαστικά


«Η χρήση τέτοιων εργαλείων είναι συμπληρωματική στην απολύτως απαραίτητη ανάπτυξη μέτρων, υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης.

Εάν θέλουμε, όμως, να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη θάλασσα όσο είναι δυνατόν από μέρος του πλαστικού της φορτίου, απαιτούνται χιλιάδες αντίστοιχες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Όχι μόνο από φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και από τους κρατικούς φορείς» κατέληξε ο κ. Τσιμπίδης.

Πηγή: www.newsone.gr