Δημήτρης Κουφοντίνας: Ιδού το σκεπτικό του Αρείου Πάγου – Ανοίγει ο δρόμος για νέα άδεια.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο "φως" της δημοσιότητας το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου που αναίρεσε το βούλευμα για την άδεια που ζήτησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Σημείο - κλειδί η... μεταμέλεια: "Βλέπουν" αντιφάσεις οι αρεοπαγίτες σχετικά με το αρχικό "άκυρο" στην άδεια λόγω ενδεχομένου τέλεσης νέων αδικημάτων.
Τι αναφέρεται για την... βόλτα του "Λουκά" της 17Ν στην Αθήνα, λίγα μέτρα μακριά από τα σημεία που λίγα χρόνια πριν αφαιρούσε ανθρώπινες ζωές.
Όλο το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου που ανοίγει το δρόμο για την έβδομη άδεια του αρχιεκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το «δρόμο» για τη χορήγηση άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα άνοιξε σήμερα το ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο σήμερα το πρωί με το αριθμ. 1001/2019 βούλευμα του αποφάνθηκε ότι και οι πολυισοβίτες έχουν δικαίωμα στην άδεια. Έτσι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, είναι πολύ πιθανό πια να ακούσει το… ναι για τη νέα άδεια που έχει ζητήσει.Δημήτρης Κουφοντίνας – Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου εφήρμοσε εσφαλμένα τις σχετικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα ενώ λαμβάνει θέση και για την συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα επισημαίνοντας ότι η απορριπτική κρίση των δικαστών του Βόλου ως προς αυτό το σκέλος είχε αντιφατική αιτιολογία. click4more Χειροτερεύει ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην Εντατική!

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος επισημαίνει ότι και πολυισοβίτες έχουν δικαίωμα στην άδεια, τονίζοντας πως «η θέση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, η οποία φαίνεται να εδράζεται στη γραμματική διατύπωση του άρθρου 55 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα, είναι εσφαλμένη σύμφωνα και με τα όσα αρχικώς εξετέθησαν στις αρχικές σκέψεις της παρούσης αποφάσεως, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης, στο αφηρημένο επίπεδο της κατάστρωσης διάταξης νόμου, χρησιμοποιεί πάντοτε τον ενικό αριθμό, χωρίς αυτό να υποδηλώνει ότι η εφαρμογή του εξαντλείται στην άπαξ πραγμάτωση του σχετικού κανόνα».

Επιπλέον, οι αρεοπαγίτες στο βούλευμά τους λαμβάνουν θέση και για τη συνδρομή ή μη των ουσιαστικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση της άδειας που αιτήθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, επισημαίνοντας ότι το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου «θα έπρεπε, αφ’ ότου δέχθηκε πως, κατά την νομική του άποψη, δεν συνέτρεχε η πλήρωση της τυπικής προϋποθέσεως για χορήγηση τακτικής άδειας, να δεχθεί την προσφυγή του εισαγγελέως και να απορρίψει τύποις την από 30.4.2019 αίτηση του ως άνω κρατούμενου, και, αφού δεν συνέτρεχε, κατά την άποψή του, η τυπική προϋπόθεση, να μην προχωρήσει στην εξέταση των ουσιαστικών και υποθέσεων της χορήγησης τακτικής άδειας».Δημήτρης Κουφοντίνας – Τι λέει ο Άρειος Πάγος για το ζήτημα τέλεσης τυχόν νέων αξιόποινων πράξεων

Το ΣΤ´ τμήμα του Αρείου Πάγου τονίζει επίσης πως το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου ως προς το σκέλος των ουσιαστικών προϋποθέσεων δεν είχε «την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία» ενώ η κρίση του ήταν αντιφατική.

«Το συμβούλιο προχώρησε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων και δέχθηκε ότι δεν συνέτρεχαν ούτε αυτές, στηριζόμενο κυρίως στο ότι ο κρατούμενος δήλωσε ενώπιόν του αυτολεξεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης (…) αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι’ αυτό καταδικάστηκα…». Το συμβούλιο εν προκειμένω δέχεται, αφενός μεν ότι στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθοιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του κατάδικου, στη συνέχεια όμως, αντιφατικά δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής και να μεταμεληθεί αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλος ανατροπής του κρατικού μονοπωλίου της βίας και άρα καθιστά εναργές ότι, ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερες απαξίας».

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν πως «το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησης του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών, περιοριζόμενο στην παραδοχή ότι «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειάς του έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του, σε σημεία πλησίον εκείνων που δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματα του συμπεριφορά όλως προκλητική, που καταδεικνύει έμπρακτα πέραν πάσης αμφιβολίας την έλλειψη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων».

Πλέον, το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα θα κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου, το οποίο με νέα σύνθεση θα αποφασίσει εάν θα δώσει άδεια στον απεργό πείνας, καθώς καλείται να κρίνει εάν εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις πληροί και τις ουσιαστικές.

Πηγή: www.newsit.gr