Ρόδος: Αυτός είναι ο τελευταίος Έλληνας που εκτελέστηκε από τους Ναζί – Το παιδί που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο αετός του Έμπωνα που "έφαγε" τη σφαίρα! Λίγες μέρες πριν χάσουν τον πόλεμο και φύγουν από τη Ρόδο, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον Γιώργη Δασκαλάκη, μόλις στα 29 χρόνια του.

Ο Γιώργης Δασκαλάκης, ένα από τα τελευταία θύματα της θηριωδίας των Γερμανών, φυγάδευε τους ασυρμάτους από το Λημέρι των Κατασκόπων κι εκτελούσε εντολές για δολιοφθορές σε αυτοκίνητα κι εγκαταστάσεις των Γερμανών. Ο Δασκαλάκης έκανε και πολλά χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χάνοντας εκεί τα καλύτερα χρόνια της σύντομης ζωής του!

Στον Γιώργη Δασκαλάκη δόθηκε πια η οφειλόμενη τιμή και θέση, δίπλα στον Βρούχο, τον Κωσταρίδη και τους άλλους αγωνιστές που εκτέλεσαν οι Γερμανοί, καθώς την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, σε μια σεμνή τελετή θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου επιτοίχιου που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, και το όνομα του θα περιλαμβάνεται στο ηρώο «εκτελεσθέντων υπέρ πατρίδoς».

Όπως αναφέρει στη rodiaki.gr η ανιψιά του, η Τριανταφυλλιά (Φυλλιά) Βογιατζή, η οποία έκανε μία μεγάλη έρευνα επί τρία χρόνια, ο Γιώργης Δασκαλάκης, από τα εφηβικά του χρόνια αφοσιώθηκε με πάθος στην αντίσταση κατά των Ιταλών κατακτητών και δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα για τη λευτεριά του τόπου μας. Μέχρι το 1945, όταν και εκτελέστηκε, κρατήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε συνθήκες κράτησης αντίστοιχες του Νταχάου, απέδρασε επανειλημμένα για τις ανάγκες του αγώνα. Τα βασανιστήρια όμως που ακολουθούσαν κάθε φορά που τον έπιαναν, ήταν ασύλληπτης αγριότητας.

Έπαιρνε μήνυμα και αποδρούσε για να προκαλέσει  δολιοφθορές σε αυτοκίνητα του εχθρού και σε εγκαταστάσεις. Γινόταν άνεμος και πήγαινε, έπαιρνε τους ασυρμάτους και τους έκρυβε σε άλλα σημεία. Πήγαινε σφαίρα, ήταν ιδιαίτερα έξυπνος. Τον έπιαναν και πάλι έξω ήταν», αναφέρει μεταξύ άλλων η Τριανταφυλλιά Βογιατζή.

«Δυστυχώς υπήρχαν συμπολίτες μας που τον πρόδιδαν. Κάθε φορά που τον ξανάπιαναν, από προδοσία γινόταν. Και αποδρούσε όχι για να γυρίσει στην οικογένειά του- είχε καταφέρει ωστόσο αυτά τα μικρά διαστήματα της ελευθερίας να παντρευτεί και να κάνει τρία παιδιά και έχει σήμερα εγγόνια, αλλά αποδρούσε για τις ανάγκες της Οργάνωσης» συνεχίζει η Τριανταφυλλιά Βογιατζή.

Οι Γερμανοί τον πέρασαν από Στρατοδικείο και έστησαν εκτελεστικό απόσπασμα στις 23 Απριλίου 1945, λίγες μόλις μέρες πριν την αποχώρησή τους από το νησό. Σύμφωνα με μαρτυρία του αδερφού του αδικοχαμένου Γιώργη Δασκαλάκη, τον έβαλαν να σκάψει το λάκκο του, δεν δέχτηκε να του δέσουν τα μάτια και η σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο!

Με πληροφορίες από τη rodiaki.gr

Πηγή: www.newsit.gr