Ελβετικό “όχι” στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του κουμπάρου του Παπαντωνίου.

«Όχι» είπε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (αντίστοιχο του Αρείου Πάγου) στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου, απορρίπτοντας τα δύο σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Πρόκειται για τον λογαριασμό από τον οποίο εμβαστηκαν στη Σταυρούλα Κουράκου, συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, συνολικά 1,3 εκατομμύρια ευρώ, κατάθεση που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε πριν από λίγες ημέρες την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ πενταμήνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με αυτή δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνιου καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους, είναι προϊόν υποκλοπής.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ελβετική εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων για την υπόθεση Παπαντωνίου. Ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών αρχών επισημαίνει σχετικά πως «η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες.

Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

Πηγή: www.newsit.gr