Παγωμάρα και "ουδέν σχόλιον" από το Φανάρι για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επίσημη ενημέρωση αναμένει το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν τοποθετηθεί για το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία της Ελλάδος.

Το Φανάρι δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη αντίδραση μετά την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου και τη συμφωνία των 15 σημείων που ανακοινώθηκε.

Ωστόσο κύκλοι του Πατριαρχείου επεσήμαιναν πως «όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

Η στάση που θα τηρήσει το Φανάρι έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τόσο η Αυτόνομη εκκλησία της Κρήτης, όσο και οι μητροπόλεις των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.

Πάντως είναι ενδεικτικό το ότι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνεδριάζει εκτάκτως το ερχόμενο Σάββατο, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το ekriti, οι Ιεράρχες του νησιού, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι καθώς δεν είχαν απολύτως καμία ενημέρωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για απαξίωση της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ανησυχία εκφράζουν και οι περίπου 1.000 κληρικοί του νησιού. Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, για την ώρα τηρούν στάση αναμονής και θα ζητήσουν συναντήσεις με τους Ιεράρχες του νησιού, ενώ έχουν επαφή και με τους κληρικούς της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Πηγή: www.newsit.gr