Οι Έλληνες ο πιο σοβινιστικός λαός της Ευρώπης σύμφωνα με έρευνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι Έλληνες είναι περισσότερο σοβινιστές από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center, που έδειξε ότι 9 στους 10 Έλληνες θεωρούν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος των άλλων.

Συγκεκριμένα, το 89% των Ελλήνων δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα ή πολύ με τη φράση «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από άλλους».

Οι οχτώ περισσότερο σοβινιστικές χώρες ανήκουν στην Ανατολική Ευρώπη: Ελλάδα (89%), Γεωργία (85%), Αρμενία (84%), Ρωσία (69%), Βουλγαρία (69%), Βοσνία (68%), Ρουμανία (66%) και Σερβία (65%).

Πάντως, η διακύμανση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις σοβινιστικές πεποιθήσεις είναι μεγάλη. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών σημειώνει ένα ποσοστό γύρω στο 40%.

Ποσοστό που συμφωνεί με τη φράση «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από άλλους».

Η ομάδα του Pew Research Center διερεύνησε και τις απόψεις που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τη θρησκεία σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα το 85% πιστεύει ότι, για να είσαι πραγματικά Έλληνας, πρέπει η οικογένειά σου να κατάγεται από τη χώρα.

Όσον αφορά τη θρησκεία, το 76% των Ελλήνων τη θεωρεί πολύ σημαντικό κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή θεωρεί ότι για να είσαι πραγματικά Έλληνας είναι πολύ σημαντικό να είσαι χριστιανός ορθόδοξος. Μάλιστα, μόνο το 31% δηλώνει ότι θα δεχόταν ως μέλος της οικογένειάς του έναν μουσουλμάνο και το 35% έναν Εβραίο.

Ταυτόχρονα, το 66% δήλωσε ότι πιστεύει στο κακό μάτι και το 59% στη μοίρα.