Ζεεχόφερ: «Ίσως οι Βαυαροί θα έπρεπε να κυβερνούσαν μόνιμα την Ελλάδα»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ίνγκοσταλτ για τις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ έκανε μία προκλητική δήλωση για την Ελλάδα, παρά το γεγονός πως έγινε χάριν αστεϊσμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο Twitter ο ανταποκριτής του Politico, Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, ο Ζεεχόφερ είπε: «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως να ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό».

Παρότι επρόκειτο για αστείο – τουλάχιστον αυτό τον τόνο ήθελε να προσδώσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών – το εν λόγω σχόλιο δεν παύει να αποπνέει μια υπεροψία εκ μέρους του κ. Ζεεχόφερ: Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, μια από τις βασικές κατηγορίες κατά των δανειστών -και κυρίως της Γερμανίας- από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων αλλά και των πολιτών ήταν η αφαίρεση από την Ελλάδα ενός μέρους της εθνικής της κυριαρχίας.Εν προκειμένω στη δυνατότητα άσκησης αυτόνομης οικονομικής πολιτικής.

Ακόμα και εάν εξεταστεί η εν λόγω αποστροφή ιστορικά, πρόκειται και πάλι για ατυχή επιλογή λέξεων από τον Ζεεχόφερ. Και αυτό γιατί κατά γενική ομολογία, η περίοδος διακυβέρνησης των Βαυβαρικής αντιβασιλείας, αλλά και του ίδιου του Όθωνα [1833-1862] θα μπορούσε να χαρακτηριστεί -τουλάχιστον- αυταρχική, παρά το Σύνταγμα του 1844. Ένα σύνταγμα το οποίο απλά παρείχε μια νομιμοποίηση των υπερεξουσιών του μονάρχη, που μνημόνευσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

br