Καιρός: Ο "Ζορμπάς" χτυπά την Πελοπόννησο κι έρχεται Αττική. Δείτε live

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Ο "Ζορμπάς" χτυπάει ήδη στη Νότια Πελοπόννησο
- Απίστευτες εικόνες από την παραλία της Καλαμάτας
- Προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα
- Από νωρίς το απόγευμα αναμένεται να χτυπήσει την Αττική
- Ο καιρός σήμερα και αύριο μέσα από την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού για το newsit.gr

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» ή… «Ξενοφών» είναι εδώ και ήδη «χτυπά» στη Νότια Πελοπόννησο. Οι εικόνες από την παραλία της Καλαμάτας είναι χαρακτηριστικές των καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Τις επόμενες ώρες τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να εντοπιστούν στις παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, πριν ο κυκλώνας «ανέβει» προς την Αττική και την Εύβοια. Από το μεσημέρι θα χρειαστεί ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στο Λεκανοπέδιο, όπου οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν έως και τα 10 μποφόρ.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και το πρωί του Σαββάτου (29.09.2018) έγινε νέα σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, που καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Δείτε live πως κινείται ο κυκλώνας Ζορμπάς

Πως κινείται ο «Ζορμπάς»

«Με βάση υπάρχοντα πραγματικά στοιχεία, αλλά και τα προγνωστικά, το βαρομετρικό χαμηλό, ο στρόβιλος αυτός ονομαζόμενος και Ζορμπάς έχει μπει πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βρίσκεται στα δυτικά και νότια της Πελοποννήσου και κυρίως κοντά στην ακτογραμμή», τόνισε στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Όπως είπε, αυτό έχει σαν συνέπεια βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Ήδη άλλωστε τα φαινόμενα εκδηλώνονται στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο την Κρήτη και σιγά σιγά θα απλωθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα κινηθούν πιο ανατολικά, επηρεάζοντας τη Στερεά Ελλάδα, βεβαίως την Αττική, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, την Εύβοια.

Όπως λέει ο κ. Αρνιακός, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα όσον αφορά την ένταση της βροχής, την πυκνότητα των καταιγίδων και το ύψος κύματος κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και δεν αποκλείεται τις νότιες παραλίες τις Αττικής, δηλαδή Ανάβυσσο, Σούνιο, Λαύριο.

Πάντως, καθώς θα προχωράει η μέρα, ο κυκλώνας θα προχωράει προς το Μυρτώο Πέλαγος και τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ κυρίως στα νότια πελάγη, το νότιο Ιόνιο και στη θάλασσα των Κυθήρων.
Ο καιρός την Κυριακή

Όσον αφορά την εξέλιξη για αύριο Κυριακή (20.09.2018), περιμένουμε το φαινόμενο να φτάσει στην περιοχή των Κυκλάδων και να προχωρήσει προς το Ικάριο πέλαγος και την Χίο. Έτσι, ο καιρός θα χαλάσει περισσότερο στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Θεσσαλία, με βροχές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα προκαλέσουν κυματισμό γύρω στα 8 μέτρα κύμα στο Αιγαίο.

Ωστόσο σταδιακά από την Κυριακή το βράδυ και μετά τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενίσουν καθώς το φαινόμενο αυτό θα προχωρήσει προς την Τουρκία και σιγά σιγά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Ακούστε τι είπε ο Τάσος Αρνιακός στο newsit.gr

Απαγορευτικό απόπλου

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που φέρνει μαζί το κυκλώνας «Ζορμπάς» και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ, σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες παρά μόνο μέχρι το Μαρμάρι.

Κανονικά εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αίγινα-Αγκίστρι. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι. Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο ενώ στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή και κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Πηγή: www.newsit.gr

br