Έτσι οι αστυνομικοί "έσωσαν" την θεά Αφροδίτη – Πως έστησαν… δόκανο στους αρχαιοκάπηλους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Μπροστά σε σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας οι αστυνομικοί
- Αδίστακτοι είχαν κλέψει το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης από το μουσείο τη Σαντορίνης
- Πως στήθηκε το "δόκανο" ώστε να βρεθούν τ" αρχαία

Μπροστά σε μια σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας,βρίσκονται οι αστυνομικοί του αρμόδιου τμήματος της Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από την σύλληψη ενός αγρότη από την Νεμέα, ο οποίος μάλιστα ήταν έτοιμος να ξεπουλήσει σπάνια κομμάτια τις αρχαίας μας κληρονομιάς σε ξένο αγοραστή.

Η υπόθεση αφορά μάλιστα αφορά στην κλοπή του πολύ σημαντικού αγάλματος της θεάς Αφροδίτης από τις αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, από το πληροφοριακό τους δίκτυο είχαν μάθει πως ένας αγρότης στην Πελοπόννησο ήταν έτοιμος να πουλήσει έναντι 350.000 ευρώ σπάνια αρχαία κομμάτια που είχε στην κατοχή του. Επίσης λέγεται πως ο αγοραστής ήταν ξένος και είχε εμφανιστεί στον 46χρονο ως εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής γκαλερί που ενδιαφέρεται για την αγορά Ελληνικών αρχαιοτήτων και μάλιστα πλήρωνε σε μετρητά και άμεσα.
Το «δίχτυ» της αστυνομίας

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έπειτα από έρευνες κατάφεραν να εντοπίσουν τον αγρότη και μάλιστα να των θέσουν υπό παρακολούθηση, την στιγμή που κατευθύνονταν με το τζιπ του στο Λουτράκι προκειμένου να πουλήσει τα αρχαία αντικείμενα.

Στο πάρκινγκ καταστήματος όπου φαίνεται πως είχε δώσει ραντεβού ο 46χρονος με τον υποψήφιο αγοραστή, επενέβησαν και πραγματοποίησαν έλεγχο στο αυτοκίνητο του, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν τα αρχαία αντικείμενα.

Προηγήθηκε έρευνα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και μέσα σε αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από (8) συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους (80) εκατοστών.
Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου (14) εκατοστών και ύψους (6) εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο (17) εκατοστά και ύψος (2) εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.
Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων (25) εκατοστών και ύψους (14) εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα. Τα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιο αρχαιολόγο οποίος αποφάνθηκε πως είναι σπάνιας ιστορικής και εμπορικής αξίας, ενώ το άγαλμα τις Αφροδίτης επιδείχθηκε στην διευθύντρια του Μουσείου τις Θήρας στην Σαντορίνη, η οποία αμέσως αναγνώρισε το άγαλμα που είχε κλαπεί από τις αποθήκες του Μουσείου το 2017.

Οι αστυνομικοί έδειξαν τις αρχαιότητες σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου. Η αρχαιολόγος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, έχει κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στην αποθήκη του και μάλιστα αναγνωρίσθηκε και από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου. Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

Πλέον οι αστυνομικοί του Τμήματος αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής εξετάζουν τον συλληφθέντα αρχαιοκάπηλο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει σχέση με την κλοπή του αγάλματος από το Μουσείο της Σαντορίνης, η έφθασε στα χέρια του προκειμένου να βρει αγοραστή και να το πουλήσει.
Η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού

«Στην ανάκτηση του κλεμμένου αγαλματίου και στη σύλληψη των δραστών της κλοπής που σημειώθηκε τον Μάιο του 2018 στις αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας προχώρησαν οι διωκτικές αρχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Κατά τον έλεγχο που είχε διενεργηθεί αμέσως μετά την κλοπή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, είχε διαπιστωθεί ότι έλειπε αγαλμάτιο γυναικείας μορφής, ενδεχομένως Αφροδίτης, με ύψος κορμού 56,5 εκατοστά και κατασκευασμένο από επιμέρους τμήματα. Το αγαλμάτιο χρονολογείται στους υστεροελληνιστικούς/ ρωμαϊκούς χρόνους.

Το αρχαίο αντικείμενο θα επιστραφεί άμεσα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: www.newsit.gr

br