Οι πέτρινοι γίγαντες της Νάξου που ξεκουράζονται ξαπλωμένοι στο έδαφος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσεις, φτάνοντας στη Νάξο, να είναι η επιβλητική κι εντυπωσιακή Πορτάρα, το πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα, στην είσοδο του λιμανιού, αλλά κάποια άλλα γλυπτά θα σου μείνουν αξέχαστα, όταν αφήσεις πίσω σου το μεγαλύτερο και για πολλούς ωραιότερο νησί των Κυκλάδων.

Οι κούροι γίγαντες είναι αναμφίβολα τα πιο θεαματικά γλυπτά του νησιού και από τα πιο γνωστά αξιοθέατά του. Πρόκειται για γιγάντια αγάλματα ανδρών, κούρων, που αναπαύονται εδώ και αιώνες στο φιλόξενο έδαφος της Νάξου.

Χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο, 7ο-6ο αιώνα π.Χ., και φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν μισοτελειωμένα στις θέσεις όπου κάποτε άρχισαν να σμιλεύονται.

Ο μεγαλύτερος Κούρος είναι αυτός κοντά στον Απόλλωνα, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται κοντά στις Μέλανες και το Φλεριό. Με τα επιβλητικά δέκα μέτρα του, ο κούρος του Απόλλωνα θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα.

Τους Κούρους του Απόλλωνα και των Μελάνων μπορείτε να τους επισκεφθείτε όλες τις μέρες του χρόνου και όλες τις ώρες, αφού βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο.