Τι είπαν στις απολογίες τους οι συνεργοί του Ξηρού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το κατώφλι του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου πέρασαν λιγο μετα τις 12 το μεσημέρι ο 37χρονος αλλοδαπός και 54χρονος Έλληνας, που φέρονται ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού, προκειμένου να απολογηθούν μετά τη δεύτερη προθεσμία που τους δόθηκε χθες.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΧΑΡΙ ΚΟΚΑ

"Είμαι τοξικομανής, εξαρτημένος από τις ναρκωτικές ουσίες κοκαΐνη και ινδική κάνναβη. Το ποινικό μου ιστορικό βασίζεται ακριβώς στην έξη μου αυτή", ειπε ο 37χρονος Αλβανός στον ανακριτη.

Περιγράφοντας τη γνωριμία του με τον Μανώλη της 17Ν ανέφερε ότι τον συνάντησε "κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, στην Ε΄ Πτέρυγα, κατά το διάστημα από 19/6/2013 έως και 16/9/2013". Ήρθαν πιό κοντά αφού, όπως λέει, επειδή ήταν τοξικομανής δεν είχε "ιδιαίτερες, ή μάλλον καθόλου σχέσεις, με τους λοιπούς συγκρατούμενούς, ενώ όμοια αντιμετωπιζόταν και ο κ. Ξηρός". Εκεί απέδωσε τη γνωριμία τους και ανέφερε πως ο Ξηρός τον βοήθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του με τα ναρκωτικά, γεγονός που του δημιούργησε μια ηθική υποχρέωση. "Μην γνωρίζοντας, ουσιαστικά, τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνος που μου ετοίμασε τις αιτήσεις μου προς το ΚΕΘΕΑ, ώστε να μπορέσω να απεμπλακώ από την κόλαση των ναρκωτικών ουσιών. Οι πράξεις του αυτές μου δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό συνθήκες κράτησης στις φυλακές".

Ο Κοκα υποστήριξε οτι διατήρησαν επαφή μετά την αποφυλάκισή του, όπου τον ενημέρωνε για την πορεία του. "Την παραβίαση της αδείας του την πληροφορήθηκα, όπως όλη η Ελλάδα, από τα δελτία ειδήσεων. Ουδεμία επαφή του με εμένα υπήρξε έως τα τέλη Απριλίου 2014, οπότε με κάλεσε και μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι. Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο. Την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο ίδιος, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί ο ίδιος για τη μίσθωσή της. Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα.", είπε για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

"Επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας και συναντήθηκα μαζί του περί τα τέλη Μαΐου 2014 στην μονοκατοικία που επρόκειτο να μισθωθεί. Πράγματι, συμφωνήσαμε με τον κ. Παπαμιχαλόπουλο για το μίσθωμα και του κατέβαλλα το πρώτο μίσθωμα και την εγγύηση με χρήματα που μου είχε δώσει ο κ. Ξηρός. Εν συνεχεία και ενώ ο κ. Ξηρός δεν είχε ακόμη έρθει να κατοικήσει στη συγκεκριμένη οικία ανέλαβα και έκανα με δική μου πρωτοβουλία κάποιες επισκευές στην οικία. Περί τα τέλη Ιουνίου ήρθε στην οικία και ο κ. Ξηρός. Ήταν οι μέρες που αναφέρει ο κ. Παπαμιχαλόπουλος ότι τον είδε στην οικία.".

Για τις συναντήσεις του με τον φαρμακοποιό στον οποίο έδινε το ενοικίο είπε ότι του τον "υπέδειξε ο ιδιοκτήτης της οικίας", ενώ ξεκαθάρισε ότι "Τα χρήματα τα έπαιρνα από τον κ. Ξηρό, χωρίς να εισέλθω στην οικία, παραδίδοντάς τα μου στην εξώπορτα του κήπου.".

ΑΠΑΛΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ

Στην απολογία του απαλλασει τον συγκατηγορούμενο του, λέγοντας: " Ο συγκατηγορούμενός μου Χ.Π, ουδεμία γνώση είχε περί τούτων. Ο ίδιος με είχε βοηθήσει αμέριστα από το 2006-2007 οπότε και γνωριστήκαμε στον Κολωνό όπου διέμενα τότε και εγώ και με είχε προσλάβει ουσιαστικά με σκοπό να βοηθάω την υπέργηρη μητέρα του και να ασχολούμαι με την εκτροφή βοοειδών, την ελαιοπαραγωγή και την εμπορία άλατος στο τόπο καταγωγής του. Άλλωστε, το γεγονός ότι κατέβαλλα το ενοίκιο της οικίας στις αρχές εκάστου μηνός δεν θα του δημιουργούσε καθόλου υποψίες, καθώς ήταν οι μέρες που επέστρεφα στην Αθήνα προκειμένου να εμφανισθώ στο Αστυνομικό Τμήμα για την τήρηση των όρων της αναστολής που μου είχε χορηγηθεί.".

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο Χ. Π (απόστρατος)

Ο 57χρονος απόστρατος, που περνά μεγάλα διαστήματα στη Μάνη φροντίζοντας τη μητέρα του, είπε ότι γνωρίςε τον 37χρονο Κοκα το 2006 – 2007 όταν έμενε στον Κολωνό της Αθήνας, όπου διέμενε και εκείνος.

"Εξ αρχής αντιλήφθηκα το πρόβλημά του με τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά, λόγω του άψογου χαρακτήρα που είχε επιδείξει, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Έτσι, αποφάσισα να τον χρησιμοποιώ στις γεωργικές εργασίες στον τόπο καταγωγής μου, λόγω και της ηλικίας της μητρός μου. Το ίδιο συνέχισα και μετά την εμπλοκή του με τη δικαιοσύνη και την αποφυλάκισή του στις αρχές Νοεμβρίου του έτους 2013.".

Αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 ΚΠΔ" εναντίον του. Επιμένει ότι δεν υπήρξαν συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης

«ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ».

"Αυτό είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) ΟΥΔΕΠΟΤΕ κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα, τα οποία και δεν έχω συναντήσει", υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο 57χρονος υποστηρίζει ότι  "από το σύνολο της δικογραφίας δεν προκύπτει ούτε καν ένδειξη ενοχής για τις κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται", αλλα αντιθέτως η εμπλοκή του γίνεται εξαιτίας της σχέσης του με τον 37χρονο. Στο υπόμνημα του κάνει λόγο για εικασίες του αστυνομικού που καταθέτει ότι ο ίδιος λειτούργησε "κατ' εντολή Ξηρου".