Πολλά θερμά επεισόδια στο Αιγαίο – Πολεμική σύγκρουση στην Κύπρο – Τι θέλει να κάνει η Τουρκία

– Πως το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας απειλεί να βάλει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο
– Σε ποια οικόπεδα θα “χτυπήσει” το Deepsea Metro II και γιατί
– Γιατί υπάρχει φόβος για θερμά επεισόδια στο Αιγαίο και κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου στην Κύπρο

Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να δημιουργήσει θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί δημιουργείται μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει ακόμη και το πολεμικό επεισόδιο. Μια πολεμική σύγκρουση ίσως καταστεί αναπόφευκτη εάν η Άγκυρα επιλέξει να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, λέει στο newsit.gr πως το πλωτό γεωτρύπανο του “σουλτάνου” της Άγκυρας θα “χτυπήσει” σε οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο να δημιουργήσει μη αναστρέψιμη κατάσταση…

Οι πιθανότητες να έχουμε πολλά μικρά θερμά επεισόδια στο Αιγαίο είναι αυξημένες, η πραγματικότητα, όμως πολεμικού επεισοδίου υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανό να βγάλουν τις επόμενες εβδομάδες το ερευνητικό σκάφος Deepsea Metro II με σκοπό να αρχίσουν γεωτρήσεις σε τεμάχια τα οποία ανήκουν στην Κύπρο.

Εάν προχωρήσουν σε γεώτρηση αυτή η ενέργεια είναι μη αναστρέψιμη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, οπότε αυξάνει κατά πολύ η πιθανότητα πολεμικού επεισοδίου στην περιοχή” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Συρίγος στο newsit.gr.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία που έχουν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή ο κ. Συρίγος λέει στο Newsit.gr πως η Τουρκία μάλλον θα αποφασίσει να μείνει μακρυά από τα “οικόπεδα” που ενδιαφέρουν τις δυνάμεις αυτές:

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι θα αποφύγουν να μπουν σε τεμάχια τα οποία έχουν δοθεί σε άλλες εταιρείες, θα επιλέξουν ταμάχια για τα οποία δεν έχουν εκδηλώσει ως τώρα εταιρείες υδρογονανθράκων. Υπό αυτή την έννοια δεν θα επηρεάζουν άμεσα συμφέροντά τους (των ΗΠΑ και της Γαλλίας). Πάνε όμως με αυτόν τον τρόπο να αμφισβητήσουν το σύνολο των διευθετήσεων που έχουν γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το 2004. Είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τους.

Η αλλαγή δεδομένων που διαμορφώνουν έναν ενεργειακό χάρτη ίσως προκαλέσει επέμβαση των δυνάμεων όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, ωστόσο ο Ερντογάν δεν χρειάζεται να προχωρήσει μέχρι αυτό το στάδιο για να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα δεδομένα για την Κύπρο και για την Ελλάδα βάζοντας χέρι σε μια περιοχή όπου οι δυο πλευρές θεωρούν ότι βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Πηγή: www.newsit.gr