Ποιος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης που έχει περιουσία 52,6 εκατ. ευρώ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έξι μήνες και δύο ημέρες μετά ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο 53χρόνος επιχειρηματίας από την Κρήτη είναι ξανά ελεύθερος μετά από το αίσιο τέλος της απαγωγής του.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν επάνω στο αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης όμως αξίζει ένας προβολέας να φωτίσει και την επιχειρηματική δράση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας; Ο 54χρονος Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης αλλά και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Ο κ. Λεμπιδάκης είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, ο οποίος συμμετέχει μαζί με τον αδελφό του Μανώλη στη διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης (τα αδέλφια Μανώλης και Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέχουν το 26% και 24% αντιστοίχως της εταιρίας).

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Κρήτης, ενώ η περιουσία του, μόνο από τις μετοχές που κατέχει στην εταιρεία εκτιμάται σήμερα στα 52,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρίας Πλαστικά Κρήτης (ΠΛΑΚΡ) στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι σήμερα 219 εκ ευρώ.

Η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Από το 1999 η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Από νεαρή ηλικία μπήκε στην «Πλαστικά Κρήτης» μία μικρή ΕΠΕ που δημιούργησε το 1970, στον νομό Ηρακλείου ο πατέρας του Γιάννης, γνωστότερος και αυτός για την ενασχόληση του με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η «Πλαστικά Κρήτης» καταπιάστηκε τα επόμενα χρόνια στο να προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα – λύσεις στα θερμοκήπια που φύτρωναν τότε σαν μανιτάρια στο νότιο τμήμα όλου του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1983 θα ξεκινήσει πρώτη στον κόσμο, την παραγωγή φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων τριών στρώσεων, τεχνική για την οποία διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’80 θα δημιουργήσει το σύγχρονο εργοστάσιο της στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου ενώ το 1992 θα ξεκινήσει πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή των γεωμεμβρανών για την στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών, χωματερών και άλλων τεχνικών έργων. Ήταν η χρονιά που ο Μιχάλης, ως Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, μαζί με τον αδελφό του Μανώλη αναλαμβάνουν τα ηνία της «Πλαστικά Κρήτης» από τον πατέρα τους Γιάννης ο οποίος όμως παραμένει ακόμη και σήμερα Πρόεδρος της εταιρείας.

Ήδη από την δεκαετία του ’80 ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνονταν σε εξαγωγές κάτι που την οδήγησε τις επόμενες δεκαετίες να επεκταθεί και παραγωγικά στο εξωτερικό.

Το 1995 θα δημιουργήσει την Romcolor 2000 SA στην Ρουμανία ενώ το ζεστό χρήμα που ήρθε από την εισαγωγή των μετοχών της «Πλαστικά Κρήτης» στο Χρηματιστήριο το 1999 έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην παγκόσμια παρουσία της. Το εργοστάσιο στην Κίνα Μία νέα μονάδα ανακύκλωσης θα δημιουργηθεί στην Κρήτη το 2000 ενώ ένα χρόνο αργότερα ο όμιλος θα μεγεθυνθεί και άλλο με μία εξαγορά στην Τουρκία και την ίδρυση δύο θυγατρικών σε Πολωνία και Γερμανία. Το 2001 όμως ήταν και χρονιά της Κίνας καθώς ιδρύθηκε από κοινού με κρατικές κινεζικές εταιρείες η Shanghai HiTec Plastics, μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής φύλλων για θερμοκήπια και γεωμεμβράνες.

Πολύ πριν οι υπόλοιποι Έλληνες ανακαλύψουν την Κίνα λόγω της κρίσης και την δυναμικής της αγοράς του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στην πλέον δυναμική αγορά θερμοκηπιών στον κόσμο. Η μονάδα στην Κίνα πέρα απο την εγχώρια αγορά τροφοδοτούσε τόσο αυτή της Ασίας όσο και την Κίνας. Από τους πρωτοπόρους και στην καθαρή ενέργεια καθώς ήδη από το 2003 αδειοδοτείται το αιολικό πάρκο της εταιρείας. Σήμερα η Πλαστικά Κρήτης είναι ένας όμιλος που διαθέτει θυγατρικές σε Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Τουρκία και Ρουμανία και εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες. Σύμφωνα με τα μεγέθη της τελευταίας οικονομικής χρήσης ο όμιλος της «Πλαστικά Κρήτης» εμφάνισε το 2016 αυξημένες πωλήσεις κατά 8,58% φθάνοντας τα 134 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 34,8% αγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ.

news247