Google: Ο νέος υπολογιστής της κάνει το ακατόρθωτο σε 200 δευτερόλεπτα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο διαδικτυακός «κολοσσός» της Google ισχυρίζεται ότι σχεδίασε ένα νέο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο χρειάζεται μόλις 200 δευτερόλεπτα, για να επιλύσει ένα πρόβλημα που ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν τουλάχιστον 10.000 χρόνια για να δώσει ένα σωστό αποτέλεσμα.

Η ταχύτητα που επιτυγχάνει ο συγκεκριμένος κβαντικός υπολογιστής συνιστά μια σπουδαία ανακάλυψη, που ονομάζεται «υπεροχή της κβαντικής τεχνολογίας», σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο της Google, η οποία συνοδευόταν και από ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σηματοδοτούν την άνοδο των κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας πολύ περισσότερων πληροφοριών, σε σύγκριση με τα κλασικά «ξαδέλφια» τους. Ο λόγος έχει να κάνει με τις πανίσχυρες δυνάμεις που υπάρχουν στον τομέα της Φυσικής, που είναι γνωστός και ως κβαντομηχανική.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφορά: Οι κανονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν δεδομένα που υπάρχουν σε μία και μόνη κατάσταση: Το μηδέν (0) και το ένα (1), τα δύο ψηφία του δυαδικού συστήματος. Αντίθετα, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κβαντικά bits ή qubits, τα οποία μπορούν ταυτόχρονα να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός του μηδενός και του ένα. Αυτή η διαφορά συνεπάγεται πιο μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας.

Επόμενος στόχος της Google είναι η κατασκευή ενός «κβαντικού υπολογιστή που θα δείχνει ανοχή στα σφάλματα» και μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, ο στόχος αυτός επείγει.

Οι μηχανικοί της Google ήδη επεξεργάζονται εφαρμογές, με σκοπό την παραγωγή πανάλαφρων μπαταριών για αυτοκίνητα και αεροσκάφη, καθώς επίσης και νέα φάρμακα.

«Προκειμένου να πετύχουμε τις απαραίτητες υπολογιστικές ικανότητες θα απαιτηθούν ακόμη πολλά χρόνια σκληρής μηχανικής αλλά και επιστημονικής εργασίας. Ωστόσο, βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα το μονοπάτι και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε», αναφερόταν – μεταξύ άλλων – στην ανάρτηση της Google.