Δείτε ποιος είναι ο αριθμός των φίλων στο facebook που συνιστούν οι επιστήμονες!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν όχι απλώς κομμάτι της ζωής μας αλλά να διαδραματίζουν σχεδόν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή, είναι επόμενο ότι επηρεάζουν και διάφορες πτυχές της, μεταξύ των οποίων-και από τα πλέον σημαντικά-η ψυχική μας υγεία Μελετητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ δημοσίευσαν μία νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι υπερβολές στη χρήση των social media έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο.

Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του στρες που παρουσιάζει ένας έφηβος και του αριθμού των φίλων που έχει στο facebook. Έφηβοι που είχαν περισσότερους από 300 φίλους, παρήγαγαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”.  88 έφηβοι συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας 12 μέχρι 17 ετών. Τους ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη ημερήσια χρήση του facebook, τον αριθμό των φίλων και τη συμπεριφορά που έχουν υιοθετήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα κορτιζόλης τέσσερις φορές την ημέρα για τρεις μέρες.

 Ο υπολογισμός του αντίκτυπου που έχει το fb στην ψυχική υγεία των εφήβων υπολογίστηκε με δεδομένο το γεγονός ότι δεν είναι το μοναδικό που παίζει ρόλο και εν συνεχεία συσχετίστηκαν τα επίπεδα του στρες με τον αριθμό των φίλων. Τριακόσιοι και πλέον φίλοι συνδέονται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, με τους ερευνητές να επισημαίνουν πως οι έφηβοι που βιώνουν υψηλό στρες είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν κατάθλιψη στο μέλλον. 

Πηγή: athensmagazine.gr

br