ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Tο smartphone σoυ μπορεί να «διαγνώσει» αν πάσχεις από κατάθλιψη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι επιστήμονες, χωρίς τη χρήση ερωτηματολογίων, αλλά μόνο με την ανίχνευση των κινητών 28 εθελοντών, κατόρθωσαν να διαγνώσουν την κατάθλιψη

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί την άρρηκτη σχέση της κατάθλιψης με την χρήση του smartphone σας; Πόσο συχνά οι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια στο κινητό ή σερφάρουν σε διάφορες ιστοσελίδες και επί πόσο χρόνο την ημέρα; Υπάρχουν άτομα που αποφεύγουν να μιλούν με τους φίλους τους, βάζουν στην άκρη τα προβλήματα που θεωρούν δύσκολα και ανεπίλυτα και προτιμούν να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, παρά να βγουν έξω, ενώ χρησιμοποιούν για πολύ χρόνο το κινητό τους τηλέφωνο.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Σικάγο (Feinberg School Medicine) με επικεφαλής τον David Mohr, συνέδεσαν όλα τα παραπάνω στοιχεία σε μια νέα έρευνα που διενήργησαν για να εντοπίσουν τα άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν να ασθενήσουν από κατάθλιψη. Στην έρευνα συμμετείχαν 28 εθελοντές, είκοσι γυναίκες και οκτώ άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη.

Η έρευνα δεν χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια, αλλά εστίασε στην σχέση των χρηστών με το smartphone τους σε συνδυασμό με δύο στοιχεία, τον χρόνο χρήσης του κινητού και τον τόπο μετακίνησης των χρηστών. Οι ερευνητές ανίχνευαν με GPS, μέσω του κινητού τηλεφώνου των χρηστών, τις τοποθεσίες στις οποίες αυτοί μετακινούνταν κάθε πέντε λεπτά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Internet Research και είναι εντυπωσιακά. Τα κινητά τηλέφωνα αποδείχθηκαν ένα αξιόπιστο μέσον ανίχνευσης της κατάθλιψης! Σύμφωνα με τους ερευνητές η απώλεια κινήτρων ωθεί τους καταθλιπτικούς να μένουν στο σπίτι και να περνούν τον χρόνο τους σερφάροντας στο διαδίκτυο ή παίζοντας παιχνίδια στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη χρησιμοποιούσαν το smartphone τους επί 68 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άτομα, που το χρησιμοποιούσαν επί 17 λεπτά την ημέρα.

Ο καθηγητής David Mohr δήλωσε για την έρευνα: «Οι άνθρωποι είναι πιθανόν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε σκέψη για πράγματα ανησυχητικά, για οδυνηρά συναισθήματα ή για δύσκολες σχέσεις».

Τα μισά άτομα που συμμετείχαν στην διεξαγωγή της έρευνας δεν έπασχαν από κατάθλιψη, ενώ τα υπόλοιπα παρουσίασαν συμπτώματα ήπιας ή σοβαρής κατάθλιψης. Η ακρίβεια της έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζει ποσοστό αξιοπιστίας 87%.