Σαράντος Ευσταθόπουλος στο CNN: «Ούτε ένας καρκινοπαθής χωρίς θεραπεία»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


... της Νατάσσας Σπαγαδώρου για το CNN.gr

To μεγάλο στοίχημα, εν μέσω πανδημίας, είναι να επιστρέψουν οι καρκινοπαθείς και πάλι στα νοσοκομεία, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την θεραπεία τους.

Τη μάχη αυτή δίνει και ο αναπληρωτής Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο οποίος μέσω του CNN Greece στέλνει το μήνυμα: «Τα εξωτερικά ιατρεία έκλεισαν, το νοσοκομείο είναι ανοιχτό».

Το δεύτερο κύμα και το τσουνάμι νοσηρότητας…

Καθώς στην Ελλάδα συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του COVID-19 και βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι σαφές, ότι στο διάστημα αυτό, πολλά άλλαξαν. Θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, άλλαξε σχεδόν όλος ο κόσμος…

Ακόμη και έτσι όμως, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πανδημίας του κορωνοϊού να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλου του κόσμου, δεν θα πρέπει να λησμονούμε, ότι εκτός από την σοβαρή αυτή υγειονομική κρίση, εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω μας, εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Η χαλαρή αντιμετώπιση αυτών, ίσως μας οδηγήσει σε ένα τσουνάμι νοσηρότητας αργότερα, το οποίο θα είναι δύσκολο να το «μαζέψουμε».

«Συνεχίζουμε τις θεραπείες στο ”Μεταξά”»

Ο αναπληρωτής διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, αντιλαμβανόμενος το κλίμα ανασφάλειας που ενδεχομένως επικρατεί σε μια σημαντική μερίδα των καρκινοπαθών, μετά τη νέα λήψη έκτακτων μέτρων λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα, στέλνει το δικό του μήνυμα, καταρρίπτοντας το μύθο περί κλειστών νοσοκομείων.

«Θέλω να τονίσω σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει ούτε ένας καρκινοπαθής χωρίς την ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, είτε πρόκειται για νέο περιστατικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης, είτε για παλαιότερο που χρήζει στενής παρακολούθησης. Ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δίνει και πάλι το "παρών” στην πρώτη γραμμή και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό».

Μάλιστα, ο κ. Ευσταθόπουλος, απευθύνει έκκληση προς τις νεότερες γενιές για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και διατήρηση αποστάσεων, ιδίως όταν στο στενό οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον βρίσκονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι και οι καρκινοπαθείς».

Μάλιστα όπως αναφέρει ο συνομιλητής μας, οι χημειοθεραπείες στο Μεταξά, έχουν μηδενική αναμονή, ενώ οι ακτινοθεραπείες, μετρούν γύρω στον έναν μήνα. Οι ίδιος, καταθέτει επίσης λίστα, με χιλιάδες κύκλους χημειοθεραπείας στο πρώτο εξάμηνο του 2020

Η θέση του Βασίλη Κοντοζαμάνη

Αλλά και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δηλώνει στο CNN Greece, ότι στόχος μας είναι να ομαλοποιηθεί εντελώς η κατάσταση στο ΕΣΥ, αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες και τους καρκινοπαθείς, ώστε οι άνθρωποι αυτοί, να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων, στους γιατρούς τους και στις θεραπείες τους.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο κ. Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της 25ης Αυγούστου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, «το σύστημα Υγείας δούλεψε σε κάθε βαθμίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. […] Υπήρχαν γιατροί που αντιμετώπισαν οποιοδήποτε περιστατικό, τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας, γιατί, μην ξεχνάμε, στο σύστημα Υγείας υπάρχουν όλοι οι γιατροί, όλες οι ειδικότητες, οι ιδιώτες γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φυσιοθεραπευτές».

Ειδικά για του ογκολογικούς ασθενείς υπενθύμισε ότι «πάρα πολλές φορές το Υπουργείο Υγείας έδινε σαφείς οδηγίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στους ογκολογικούς ασθενείς».

Ένα τηλεφωνικό κέντρο μόνο για καρκινοπαθείς

«Το μεγάλο επομένως στοίχημα πάλι είναι -με κλειστά εξωτερικά ιατρεία- να. εντοπίσουμε και τον τελευταίο καρκινοπαθή (παλιό και νέο) που χρειάζεται επανέλεγχο ή έναρξη θεραπείας, γιατί υπάρχουν αρκετοί που ντρέπονται να “ενοχλήσουν” και μένουν πίσω...», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος επισημαίνει, ότι στις σκέψεις του, είναι και η δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου, με στόχο τη διασύνδεση ασθενών με θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα κρίνουν και αναλόγως (αφού ακούσουν ιστορικό και δουν εξετάσεις) θα παραπέμπουν αναλόγως...

Δηλαδή ένας τηλεφωνικός αριθμός, που θα λειτουργεί σαν αυτόν για το κλείσιμο των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και θα αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Η εμπειρία του πρώτου κύματος

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που προέκυψαν στο Νοσοκομείο Μεταξά, ύστερα από την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοϊού, αλλά και το πώς αυτή η εμπειρία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του δεύτερου κύματος, ο κ. Ευσταθόπουλος απαντά:

«Σίγουρα ζήσαμε όλοι μας ένα πολύ έντονο τρίμηνο μεγάλης αγωνίας και εγρήγορσης, στο οποίο καλούμασταν να λάβουμε γρήγορες αποφάσεις για την αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων.

Εκ του αποτελέσματος θα τολμούσα να πω ότι τα καταφέραμε καλά, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις.

Και σίγουρα, η εμπειρία που αποκομίσαμε όλοι μας, θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τους επόμενους δύσκολους μήνες όπως τουλάχιστον διαφαίνονται βάσει των σημερινών δεδομένων.

Ήδη τα πρώτα μέτρα έχουν ληφθεί με στόχο τον αυστηρό περιορισμό του αριθμού εισερχομένων στο νοσοκομείο, προκειμένου έτσι να μειωθεί και η πιθανότητα εισχώρησης κρούσματος κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά και επειδή γίνεται αρκετή κουβέντα σχετικά με το «κλείσιμο των νοσοκομείων» και την ασφάλεια των ασθενών (παλαιών και νέων), αναφερόμενος ειδικά στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά Μεταξά, θα ήθελα να επαναλάβω κατά λέξη, ότι είχα γράψει και την Άνοιξη, όταν λαμβάναμε τα ίδια μέτρα, κυρίως για να κατανοήσουν οι ασθενείς μας ότι δεν είναι μόνοι τους».

Και επειδή δεν υπάρχει καλύτερο πειστήριο από τους αριθμούς, προκειμένου να πειστούν και οι πλέον επιφυλακτικοί, παραθέτει μερικά κρίσιμα στατιστικά, προς επιβεβαίωση αυτών που ανέφερα νωρίτερα:

Οι χιλιάδες χημειοθεραπείες στο «Μεταξά»

Συγκρίνοντας λοιπόν τα στοιχεία του Α’ εξαμήνου του 2020 (εποχή με COVID-19) με τα αντίστοιχα του 2019 (εποχή χωρίς COVID-19), διαπιστώνουμε ότι:

- Το Α’ εξάμηνο του 2020 πραγματοποιήθηκαν 10.235 χημειοθεραπείες, 14.046 ακτινοθεραπείες, 2.216 επισκέψεις στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, παρά το γεγονός ότι υπήρξε κλείσιμο των Εξωτερικών Ιατρείων.

Αντίστοιχα, κατά το Α’ εξάμηνο του 2019 είχαμε 10.250 χημειοθεραπείες, 10.228 ακτινοθεραπείες και 1.958 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν ο ισχυρισμός μας ότι το Νοσοκομείο Μεταξά «δεν έκλεισε ποτέ» για εκείνους που πραγματικά είχαν και έχουν ανάγκη.

Όπως λέει ο κ. Ευσταθόπολυος, αυτή άλλωστε είναι και η εντολή που τόσο από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όσο και από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Χρήστο Ροϊλό.

Διστάζουν να έρθουν στα νοσοκομεία

Σίγουρα όμως, όταν επιβάλλονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ένα νοσοκομείο, υπάρχουν αρκετοί που διστάζουν ή δυσκολεύονται να έρθουν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες ή τις κλινικές ή ακόμα τους θεράποντες ιατρούς τους. Για αυτές τις περιπτώσεις τι πρόνοια υπάρχει; Ο κ. Ευσταθόπουλος απαντά:

«Αφού ξεκαθαρίσαμε πρωτίστως ότι το νοσοκομείο μας δεν έχει βάλει λουκέτο - μπορεί για εμάς να θεωρείται αυτονόητο αλλά για αρκετό κόσμο ίσως όχι - θα σας αναφέρω επιγραμματικά τι έχουμε κάνει και τι πρέπει να κάνουμε στο εξής.

Επειδή από την Άνοιξη διαβλέψαμε το φαινόμενο στο οποίο πολύ εύστοχα αναφερθήκατε, αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου μας στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα και μέιλ) των κλινικών, προκειμένου να λειτουργήσει μια πρώτη εξ αποστάσεως θα λέγαμε επικοινωνία - εκτίμηση, ώστε και οι ασθενείς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις (όταν δεν προέκυπτε άμεση ανάγκη), αλλά και να επισπεύδονται οι διαδικασίες για νέους ασθενείς.

Στις περιπτώσεις που υπήρχε κάποια δυσκολία στην επικοινωνία σε πρώτο χρόνο, κρατούνταν τα στοιχεία του ασθενούς και τον καλούσε αργότερα ιατρός της αντίστοιχης κλινικής».

Ανασχεδιασμός των προγραμμάτων των κλινικών

Σε οργανωτικό επίπεδο, κρίνεται απαραίτητος ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων των κλινικών, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς και άμεσα οι ανάγκες που θα προκύψουν σε ανθρωποώρες, οι οποίες μάλιστα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δε περισσεύουν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά.

Η επικοινωνία λοιπόν θα μπορεί να γίνεται με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών (mail, βιντεοκλήση κ.λπ.) και οι οδηγίες θα δίνονται προς τους ασθενείς μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

«Οι καρικονοπαθείς δεν είναι σε δεύτερη μοίρα λόγω κορωνοϊού»

«Οι καρκινοπαθείς εκ φύσεως είναι δυνατοί άνθρωποι, πιο δυνατοί από όλους εμάς θα τολμούσα να πω» συμπληρώνει ο κ. Ευσταθόπουλος για να προσθέσει:

«Θέλω να κατανοήσουν οι ασθενείς με καρκίνο ότι δεν έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω κορωνοϊού. Για εμάς αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα. Είναι εύλογο να το σκεφτεί κάποιος λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί, καθώς η πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ διεθνώς, αλλά και λόγω της ενδεχόμενης αναστάτωσης-ταλαιπωρίας που βίωσαν οι συμπολίτες μας τις πρώτες μέρες λήψης των μέτρων.

Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, έχουμε γίνει ακόμα πιο υπερπροστατευτικοί λόγω του κορωνοϊού.

Γι’ αυτό και έχουμε φροντίσει στο Νοσοκομείο «Μεταξά» να υπάρχει ανοιχτή γραμμή των ασθενών μας με τους θεράποντες ιατρούς και τη διοίκηση εφόσον απαιτηθεί, ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς την ενδεδειγμένη ιατρική συμβουλή ή πράξη - χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, επείγοντα χειρουργεία, διάγνωση και έναρξη θεραπείας νέων περιστατικών - και μάλιστα σε πρώτο χρόνο.

Η απόσταση που ενδείκνυται-συνίσταται στην περίοδο που διανύουμε για αρκετές περιπτώσεις καρκινοπαθών, δε συνεπάγεται και παραμέληση. Αλλά ένδειξη ενδιαφέροντος και αυξημένης φροντίδας

Οι καρκινοπαθείς -και ιδίως όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή σε θεραπεία εν εξελίξει- ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σπείρουμε το φόβο ή τον πανικό. Με σοβαρότητα και αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, θα προσπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία επιτυχώς θαρρώ, χωρίς «παράπλευρες» απώλειες, ενώ αν απαιτηθεί θα λάβουμε και πρόσθετα προληπτικά μέτρα χωρίς, ξανατονίζω, να κινδυνεύσει η πορεία της υγείας κανενός εκ των ασθενών που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο «Μεταξά».

«Προσωπικά το κινητό μου τηλέφωνο και τα κοινωνικά μου δίκτυα είναι στη διάθεση των ασθενών μας 24 ώρες το 24ωρο.

Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με το άριστα καταρτισμένο και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μας, με επικοινωνία είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email».

Κανείς καρκινοπαθής δεν είναι μόνος του…

Το μήνυμα τέλος του κ. Σαράντου Ευσταθόπουλου προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας με καρκίνο είναι το εξής:

«Κανείς καρκινοπαθής δεν πρέπει να νιώθει και δεν είναι μόνος του σε αυτή τη δοκιμασία. Μένετε σπίτι και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο προσέρχεστε στις δομές υγείας και ειδικώς στο Νοσοκομείο “Μεταξά”.

Όσοι νοσηλεύεστε να γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σας από τον κορωνοϊό.

Ζητούμε την κατανόηση όλων για πιθανές αστοχίες λόγω των ραγδαίων αναπροσαρμογών που απαιτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα».