Είσαι άντρας; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ και δες τι πρέπει να κάνεις ΚΑΘΕ Νοέμβριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εδώ και λίγες μέρες μπήκε στο ημερολόγιό μας ο Νοέμβριος, ο 11ος και προτελευταίος μήνας τους έτους. Και όπως κάθε χρόνο από το 2003 και μετά, έτσι και φέτος, εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο αφήνουν μουστάκι και γένια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Αλλά γιατί το κάνουν αυτό; Πρόκειται για το κίνημα “Movemeber”, που πήρε το όνομά του από τον συνδυασμό των λέξεων “Moustache” (μουστάκι) και “November” (Νοέμβριος). Κατά τον μήνα αυτό λοιπόν, οι άντρες καλούνται να ξυριστούν τελείως στις αρχές του Νοεμβρίου (ιδανικά την 1η Νοεμβρίου) και στη συνέχεια να αφήσουν επιμελές μουστάκι, ή γένια που θα μεγαλώνουν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσουν με αυτήν τους την κίνηση το ευρύ κοινό για τον καρκίνο του προστάτη που “χτυπάει” ολοένα και περισσότερους άνδρες. Από το 2003, όταν και πρωτοξεκίνησε αυτή η κίνηση, το Ίδρυμα Movember, το οποίο δημιουργήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας από τον Travis Garone και τον Luke Slattery, έχει συγκεντρώσει πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση πάνω από 1.000 ερευνητικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του προστάτη.

Μην διστάσετε. Άλλωστε σας ευνοεί και η μόδα των τελευταίων ετών, που θέλει τους άντρες αξύριστους!

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Πηγή: iatropedia.gr